Arhitektura,  PALETA RAVNICE,  RAVNIČARSKI DIVANI,  Tradicija

ZIDARSKI DOM (BIOSKOP “ŠVRĆA”)

Somborski zidari sindikalno su se prvi put organizovali 1904. godine, kada je zidar Blaško Marković osnovao podružnicu građevinskih radnika (u to vreme u Somboru je bilo preko 70 građevinskih majstora, koji su zapošljavali dodatne radnike). Nakon građevinskih radnika sindikalno su se organizovali i somborski stolari, obućari, krojači, industrijski radnici, nadničari itd.

Posle Prvog svetskog rata somborski radnici bili su organizovani u dve sindikalne organizacije, od kojih je jedna bila bliža socijaldemokratama (sastajali su se u gostionici „Pakao“), a druga komunistima. Još 1919. g. radnici su predložili izgradnju Radničkog doma, a gradske vlasti su za tu namenu dale prilog od 1.000 kruna (250 dinara).

Prilozima somborskih građevinskih radnika kupljen je početkom dvadesetih godina 20. veka plac za zgradu, koji se nalazio u ulici Bela goluba (u 19. veku pripadao je Matijasu Valteru, a 1837. g. prostirao se na 246,5 kv. hvati), i na njemu je 1925. g, podignuta jednospratnica, sagrađena u obliku slova L, sa fasadom u stilu secesije. Sazidali su je besplatno zidarski radnici, a zdanje je zvanično ponelo naziv „Dom somborskih građevinskih radnika“ (kako je, ćirilcom i latinicom, pisalo na vrhu fasade) ili, među Somborcima raširenije, „Zidarski dom“.

Zidarski dom između dva svetska rata

U zgradu je useljena i Građevinska sindikalna podružnica Ujedinjenog radničkog sindikalnog saveza. Ubrzo su u domu bile smeštene četiri sindikalne podružnice. Ovde su godinama održavane radničke priredbe, zabave i igranke, a prikazivani su i pozorišni komadi sa socijalnom tematikom. Odavde su sindikalne podružnice rukovodile i radničkim štrajkovima, a kako je tokom tridesetih godina 20. veka u sindikatima osnažen uticaj komunista, policija je krajem 1940. g. zabranila okupljanja u Zidarskom domu.

Nekadašnji Zidarski dom, tada Dečji bioskop “Švrća”, šezdesetih godina 20. veka

Posle Drugog svetskog rata prostorije Doma predate su somborskom Foto-klubu, a u zdanju doma pokrenut je 1950. g. dečji bioskop „Avala“, koji je 1961. g. preimenovan u „Švrću“. Bioskop je radio do početka sedamdesetih godina 20. veka. I danas je u ovoj zgradi sedište somborskog Foto kino video kluba “Rada Krstić”.

Zdanje nekadašnjeg Zidarskog doma danas

Milan Stepanović

2 Komentara

  • Mirko Radovanac

    Postovani, da li znate ko je projektovao Zidarski dom, treba mi za jedan referat o radnickim domovima.
    Hvala unapred

    • Milan Stepanović

      Na žalost, ne znam. Možda je moguće pronaći taj podatak u Istorijskom arhivu u Somboru, ali nisam siguran, proverite kada arhiv ponovo počne da radi.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.