RAVNIČARSKI DIVANI

IZLOŽBA “DVA VEKA PRIRODNO-NAUČNOG OBRAZOVANJA UČITELJA U SOMBORU”

U ponedeljak, 19. februara 2024. godine, na Pedagoškom fakultetu u Somboru, u organizaciji Fakulteta i Udruženja građana “Norma” Sombor, otvorena je interaktivna izložba starih učila pod nazivom „Dva veka prirodno-naučnog obrazovanja učitelja u Somboru“. Izložba je organizovana povodom Dana Grada Sombora, kao jedna u nizu aktivnosti kojima je obeležena 275. godišnjica od proglašenja Sombora za slobodan i kraljevski grad. Autorka izložbe je prof. dr Marija Bošnjak Stepanović, koja je, sa prof. dr Milivojem Mlađenovićem, ujedno i autorka prikazanog prigodnog igrokaza „Nauka kroz vreme“. Izložba i igrokaz priređeni su i prikazani u prostoru spomen-sobe Norme i Preparandije.

Sa otvaranja izložbe
Sa otvaranja izložbe (fotografija preuzeta sa sajta Grada Sombora)

U uvodnom delu programa izveden je pomenuti igrokaz, u kome su glumili studenti Pedagoškog fakulteta Anja Albulj, Željana Balaž, Vukašin Zelić, Lazar Gajinov i Sergej Jovanović, a u kome dijalog o prirodnim naukama i učilima savremena studentkinja vodi sa istorijskim ličnostima Leonardom da Vinčijem, Nikolom Vukićevićem, Mitom Petrovićem i Isidorom Sekulić.

Igrokaz – razgovori studentkinje i Leondarda da Vinčija, Isidore Sekulić, Nikole Vukićevića i Dimitrija Mite Petrovića (preuzeto sa sajta Grada Sombora)

Potom su se prisutnima prigodno obratili dekan Pedagoškog fakulteta prof. dr Saša Marković, koji je rekao da je somborski Pedagoški fakultet ponosan na identitet i postojanost stare tradicije koju ova institucija neguje. Prilikom svog obraćanja autorka izložbe dr Marija Bošnjak Stepanović napomenula je da je ova zbirka, osim  zbog istorijske i naučne vrednosti, dragocena i zato što nam govori o svesti odgovornih ljudi od pre jednog i po veka koji su razumeli potrebu kvalitetnog i savremenog prirodno-naučnog obrazovanja budućih učitelja i učiteljica. Sigurna sam, završila je svoje izlaganje autorka izložbe, da su taj duh i ta svest i dalje prisutni na našem Fakultetu i u ovom Gradu. Doc. dr Olja Maričić saopštila je istorijske podatke o zbirci i prvom udžbeniku geografije i astronomije, namenjenom za somborske preparandiste, odnosno buduće srpske učitelje, koji je nastao pre tačno dva veka u Somboru.

Obraćanje dekana Pedagoškog fakulteta u Somboru prof. dr Saše Markovića
Obraćanje autorke izložbe prof. dr Marije Bošnjak Stepanović
Doc. dr Olja Maričić
Predstavnici Grada Sombora (zamenica gradonačelnika Ljiljana Tica i član Gradskog veća Đorđe Zorić) sa dekanom Pedagoškog faskulteta prof. dr Sašom Markovićem i koautorom scenarija igrokaza prof. dr Milivojem Mlađenovićem, na otvaranju izložbe (fotografija preuzeta sa sajta Grada Sombora)

Izložbu je otvorila Ljiljana Tica, zamenica gradonačelnika Sombora. Tom prilikom naglasila je da joj je zadovoljstvo da bude deo ovog događaja, kao i da se za Sombor kaže da je grad bogate kulturno – istorijske prošlosti, te se za njega vezuju mnogi značajni datumi, godine i imena iz prošlosti. Značajna godina iz prošlosti za nas je 1778, kada je Avram Mrazović osnovao Normu, prvu učiteljsku školu u Somboru. Kroz vreme, škola je rasla i razvijala se, uvek s težnjom da se osavremeni i napreduje. Naša dužnost je da i dalje pazimo, čuvamo i negujemo tradiciju obrazovanja učitelja u Somboru i Grad će vam uvek pružiti podršku u ostvarenju tog cilja, rekla je zamenica gradonačelnika, čestitajući svim prisutnima Dan grada Sombora.

Obraćanje zamenice gradonačelnika na otvaranju izložbe (preuzeto sa sajta Grada Sombora)

Izložba sadrži preko 30 eksponata, koji potiču s kraja 19. i s početka 20. stoleća, a koji su, svojevremeno, nabavljani od proizvođača u Parizu, Pragu, Kemnicu i Budimpešti. Pokrovitelj izložbe bio je Grad Sombor, uz čiju pomoć je ova manifestacija i realizovana.

Detalji sa izložbe (gornja fotografija preuzeta je sa sajta Grada Sombora)
Deo tima koji je pripremio izložbu i igrokaz, sa dekanom Pedagoškog fakulteta prof. dr Sašom Markovićem
Deo tima koji je priredio izložbu (s leva na desno: dr Sanja Balać, prof. dr Marija Bošnjak Stepanović, Svetlana Ostojić i doc. dr Olja Maričić)
Autroka izložbe prof. dr Marija Bošnjak Stepanović
Plakat kojim je najvaljena izložba

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.