RAVNIČARSKI DIVANI,  Tradicija

GOSTIONICA “KOD RATARA”

Gostionica „Kod ratara“ nalazila se krajem 19. veka na uglu Konjovićeve ulice i Venca (u nekadašnjoj kući Paje Konjovića), a zatim je premeštena jednu ulicu dalje, na ugao Lemeškog puta (danas Svetozara Miletića) i Venca, u kući koja je ranije pripadala porodici Demerac.

Dugačka prizemna kuća, „na lakat“, sagrađena polovinom 19. stoleća, bila je stecište srpskih ratara i paora iz obližnjeg somborskog srpskog predgrađa Prnjavora, ali i iz drugih delova grada, pa i salašara iz Rančeva, Bilića, Obzira, Milčića, Šaponja i Lenije, kada bi pijačnim danima ili o vašarima dolazili u grad, ali i somborske srpske intelektualne elite (trgovci, zemljopsednici, advokati, učitelji, studenti i činovnici), pa je „Ratar“, uz Srpsku čitaonicu, bio središno mesto okupljanja somborskih Srba, posebno u vreme izbora. U neposrednoj blizini gostionice, na tzv. „Konjskom trgu“, prodavani su konji (današnji Vidovdanski trg, na raskršću dva Venca i Konjovićeve ulice).

Gostionica “Kod ratara” oko 1910. god.

Književnik Veljko Petrović, u svojoj pripovetki „Stekliš u Ravangradu“, plastično opisuje ovu gostionicu, kao mehanu gde srpske gazde igraju ferbla i piju šiler uz pratnju tamburaša i srpskih junačkih pesama. […] U devet sati se već kupe redovni gosti kod „Ratara“. „Inteligencija“, dignutih ogrlica na gornjem kaputu, raskopčanih prsluka i sa čačkalicama u zubima, ulazi na mračnu kapiju u onisku odaju gde se bele čaršafi na pet stolova, a paorija i niži slojevi idu kroz osvetljena vrata na uglu, preko stepenica, sa kojih neplatiše silom razbijaju noseve. „Mali ljudi“ sede zajedno i piju iz velike buklije koja je veliko seme razdora pri plaćanju, a gospoda u pojedinim grupama, po različitim načelima i nijansama. Demokratski duh srpskoga naroda predstavljaju otvorena dvokrilna vrata između te dve sobe.

Unutrašnjost gostionice

U članku „Stari Sombor“, novinara i književnika Stanislava Krakova, objavljenom u beogradskom dnevnom listu „Vreme“, o Badnjem danu 1927. godine, piše kako su, u vreme Austrougarske, u ovoj i sličnim srpskim somborskim kafanama, noć pred izbore, srpski agitatori, bojeći se ljudskih slabosti, zatvarali svoje birače i zaključavali vrata kafane. Vino i rakija su se točili u buradima, po čitavu noć su svirali gajdaši i paori igrali čas kolo, čas čardaš, u inat Mađarima, koji su oko zaključanih vrata krčmi obilazili, a ujutro su svi pod srpskim zastavama, kao vojnici polazili na biralište.

Godine 1910. podignuta je tužba protiv vlasnika gostionice „Kod ratara“ jer su se njegove konobarice, povremeno, nedozvoljeno bavile prostitucijom, čime je nelojalno konkurisao ostalim birtašima koji su imali dozvole za držanje prostitutki. Kasnije su, između dva rata, ovde svirale poznate somborske „tamburaške bande“ violiniste Stevana Bačića Trnde, braće Relića, tzv. „Cicvarića“ (violiniste Toše i bas-primaša Laze, sa kontrabasistom Jovanoim gezom Nikolićem, a kasnije Vladom Stojkovim), kao i violiniste Joce Čonke.

Somborski “Cicvarići”, koji su u gostionici “Kod ratara” svirali tridesetih godina 20. veka

Krajem tridesetih godina 20. veka „Ratar“ je u dnevnoj štampi reklamiran kao restauracija, pa i hotel. Kuća u kojoj se nalazila gostionica „Kod ratara“ srušena je krajem pedesetih godina 20. veka, a na njenom mestu podignuta je savremena višespratnica.

Na mestu srušene kuće u kojoj se nalazila gostionica “Kod ratara”, pre više od pola veka podignuta je socrealistička višespratnica

Milan Stepanović

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.