Istorija,  OBZORJA PROŠLOSTI

SEPTEMBAR NA SOMBORSKIM SALAŠIMA

Završetak leta bio je period pripreme za velike jesenje poslove na salašu i zemlji koja ga okružuje.

Početkom septembra oranice su pripremane za jesenju setvu, po lošijoj zemlji bacano je đubre, nakon čega se takva zemlja još jednom podoravala. Odabirano je seme pšenice i raži za predstojeću setvu, a opravljani su jendeci i jarkovi na nižim ili „vodenim“ livadama i sa njih je grabljena mahovina. Sa ugara je vađen krompir i bela ili žuta repa, a prethodno je sa stabljika čupano lišće koje je davano kao dohrana muzarama.

Sejač (Sava Stojkov, grafika, 1998)

Oko Male Gospojine počinjalo je vreme setve koje je trajala, zavisno od vremenskih uslova, i posle Miholjdana, odnosno sve do druge polovine oktobra. Za sejanje pšenice čekana je kiša kako se zrno u suvoj zemlji ne bi iskvarilo. Na oranicama sa masnijom zemljom setva je mogla da bude obavljena i ranije, ali se zemljište koje je bilo malo peskovito zasejavalo nešto kasnije. Prvo je sejan ozimi ječam, a zatim pšenica i raž. Nakon setve, drljalo bi se drljačama i vlačilo branama po pojsejanim oranicama. I na njive koje će biti sejane tek s proleća jarim usevima sada se izvozilo đubre i oralo se duboko, sa preostalom strnjikom.

Zlatna jesen (Sava Stojkov, ulje na platnu, 2009)

Početkom septembra sečena je kukuruzovina do klipa, a kidano je i lišće sa kukuruznog stabla, jer se smatralo da će zrna kukuruza tako biti tvrđa. Ovako sasečena kukuruzovina povezivana je u snopiće i sušena za zimsku ishranu marve, posebno ovaca. Sa livada je u septembru budakom krčen korov (čičak, čkaljevi i slično), a prazna mesta sejana su detelinom.

U vinogradima nije bilo mnogo posla, a salašari koji su imali veće površine vinograda u kojima je prispevalo rano a lepo grožđe, ponegde su grozdove obavijali tankim platnom kako bi ih sačuvali od ptica, zolja i muva.

U septembru je u voćnjacima i baštama čišćeno i probirano voće koje se ostavlja za zimu (takvo je brano rukom) i ono koje će biti sušeno (takvo se moglo i otresti sa stabla). Početkom septembra sazrevale su šljive i nakon berbe je počinjalo pečenje rakije. Salašari koji su imali mnogo šljiva nisu je svu metali u rakiju, već su je čuvali, posebno tzv. šljive „crnice“ koje su najduže trajale (šljiva je neko vreme mogla da bude sačuvana ako se umota u dugačku raženu slamu i ostavi u suvom podrumu ili komori). Dugim motkama mlaćeni su orasi, a kako bi ostali sveži stavljani su u podrume i prekrivani suvim peskom dok su još bili u zelenoj ljusci. Voćke su okopavane, a mladice su privezivane da bi se sačuvale od vetra.

Orah

U baštama su sađeni „zimni“ peršun, mrkva, luk, salata i spanać, a vađena je „mekana“ zelen koja ne može da podnese mrazeve, kao i kupus, zelj, keleraba, salata i celer. Prazne leje su đubrene i prekopavane i tako pripremane za prolećni rasad. S graška i pasulja je vađeno pruće i tačke i vezano u snoplje koje je sklanjano na suvo mesto za narednu godinu. Izvađena zelen, nakon što bi najlepša, najzdravija i najveća bila ostavljena za seme i zakopana u suv pesak, bila je odlagana je u trapove i podrume (onaj salašar koji ne bi imao dovoljno mesta u podrumu ili trapovima, slagao je zelen u prazne leje i pokrivao ih je slamom i tako ih štitio od hladnoće). Ujedno, podrumi su čišćeni i pripremana je burad za predstojeću berbu grožđa.

Rogata marva i svinje tokom septembra su imali izobilje zelene hrane. Ponegde je pčinjalo i drugo strižanje ovaca (ranije su ovce strižene samo jednom, s proleća), a nakon striženja ovnovi su šest nedelja puštani k ovcama. Krajem septembra počinjao je postepeni prelazak sa zelene na suvu hranu kako se stoka naglim prelaskom ne bi porazboljevala.

Stado ovaca kraj somborskog salaškog naselja Rančevo u kasno leto

Milan Stepanović

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.