DAMARI RAVNICE,  Književnost

PROMOCIJA KNJIGE “BITKA KOD SENTE – SLIKA SLAVNE ISTORIJE” U SENTI

U Senti je, 11. septembra 2019. godine, na Dan grada i na 322. godišnjicu znamenite Bitke kod Sente, promovisana knjiga Milana Stepanovića “Bitka kod Sente – slika slavne istorije”. Knjiga je predstavljena u rodnoj kući Stevana Sremca u Senti, čija je sala bila popunjena do poslednjeg mesta, a promocija je održana u organizaciji SKC “Stevan Sremac” iz Sente, kao i UG “Norma” Sombor i somborske Gradske biblioteke.

Rodna kuća Stevana Sremca u Senti
Najava promocije (plakat)

O knjizi su govorili Nataša Turkić, direktorka somborske Gradske biblioteke “Karlo Bijelicki”, profesor Jovan Gašović, istoričar iz Sente i Milan Stepanović, autor knjige.

Pred početak promocije

Uvodnu reč o značaju ovog zajedničkog izdavačkog projekta iza koga su stale UG “Norma” Sombor, Gradska biblioteka “Karlo Bijelicki” i Turistička organizacija grada Sombora, kao i o statusu jednog od simbola kulturno-istorijske baštine Sombora, koji danas, svakako, ima slika “Bitka kod Sente” Franca Ajzenhuta, govorila je Nataša Turkić.

Obraćanje Nataše Turkić

O samom toku slavne bitke, te o njenim posledicama, sažeto je govorio je profesor Jovan Gašović, istoričar iz Sente.

Obraćanje Jovana Gašovića

Autor knjige je u uvodnom delu svog obraćanja kratko govorio o snažnim nitima koje spajaju istoriju Sombora i Sente, a potom i o nastanku i istorijsko-umetničkom značaju poznate slike Franca Ajzenhuta, koja se nalazi u Velikoj sali zdanja Županije u Somboru.

Obraćanje autora knjige
Potpisivanje knjige nakon promocije

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.