RAVNIČARSKI DIVANI

PRVA SOMBORKA KOJA JE VOZILA AUTOMOBIL

Prva žena koja je imala vozačku dozvolu u Somboru bila je 18-togodišnja Irma Cviršic, ćerka somborskog imućnog električarskog preduzetnika Karla Cviršica i njegove supruge Milice Pujin.

Vozačka dozvola Irme Cviršic

Irma je vozački ispit položila i dozvolu dobila od Redarstva grada Sombora, pre više od 90 godina, 5. jula 1928. godine, sa nepunih 18 godina. Kako je njen otac bio vlasnik najveće somborske automobilske garaže “Vulkan”, koja je prodavala i popravljala automobile, njegova ćerka je od mladosti imala mogućnost da nauči da vozi i da se još u devojačkim godinama bavi automobilizmom. Njen auto imao je više od 16 KS. Inače, broj automobila u Somboru bio je tada ograničen na 35, a najveća dozvoljena brzina bila je 10 km/h u gradu, a 20 km/h izvan grada.

Garaža “Vulkan” u Somboru, dvadesetih godina 20. veka

Detalji iz vozačke dozvole Irme Cviršic

Propis, koji je odštampan u vozačkoj dozvoli, predviđao je da “upravljač (šofer ili vozar) mora upravljati sa naročitom, uvek skoncentrisanom pažnjom i velikom pronicavošću”.

Automobil na somborskom vencu Stepe Stepanovića dvadesetih godina 20. veka

Prva Somborka koja je vozila automobil živela je u pariskoj ulici, u kući br. 10, a kasnije je bila udata za oficira jugoslovenske Kraljevske vojske Dragana Vuksanovića (njihovi potomci žive u Somboru i danas).

Dozvolu Irme Cviršic snimili smo ljubaznošću njenog unuka Zorana Šiškovića.

M. S. 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.