DAMARI RAVNICE,  Književnost

PROMOCIJA MONOGRAFIJE “REZERVAT BIOSFERE BAČKO PODUNAVLJE”

U sredu, 13. marta 2019. godine, u Velikoj sali zdanja Županije u Somboru predstavljena je monografija “Rezervat biosfere Bačko Podunavlje”, koja je krajem 2018. god. objavljena u izdanju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i Pokrajinskog sekkreterijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Monografija “Rezervat biosfere Bačko Podunavlje”

Pred punom salom somborske Županije, o ovoj lepoj knjizi, kao projektu afirmacije i promocije područja Bačkog Podunavlja, koje se od juna 2016. g. nalazi na spisku UNESKA kao rezervat biosfere, u uvodnom delu promocije govorili su Marina Tomić, v.d. direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Ratko Bajčetić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine,  Jelena Dučić, načelnica Odeljenja za biodiverzitet Ministarstva zaštite životne sredine, Duška Dimović iz Svetskog fonda za prirodu i Antonio Ratković, zamenik gradonačelnice grada Sombora.

Marina Tomić, v.d. direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode
Ratko Bajčetić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine
Jelena Dučić, načelnica Odeljenja za biodiverzitet Ministarstva zaštite životne sredine

 

Duška Dimović iz Svetskog fonda za prirodu
Antonio Ratković, zamenik gradonačelnice grada Sombora.
Konferansije Oliver Fojkar iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Novom Sadu

O monografiji je potom govorio Boris Erg, direktor Regionalne kancelarije međunarodne unije za zaštitu prirode za Istočnu Evropu i centralnu Aziju, sa aspekta održivog razvoja ovog područja i vezi ljudi i prirode, kao i jedan od autora priloga u knjizi Milan Stepanović, zavičajni istoričar i publicista iz Sombora, koji je o monografiji govorio sa istorijsko-kulturološkog aspekta.

Boris Erg, direktor Regionalne kancelarije međunarodne unije za zaštitu prirode za Istočnu Evropu i centralnu Aziju
Milan Stepanović, zavičajni istoričar i publicista iz Sombora

 

Posetioci promocije
Detalj sa promocije

Objavljivanje ove monografije o Bačkom Podunavlju, tom, eufemistički rečeno, evropskom Amazonu, svakako predstavlja dobar korak u pravcu očuvanja i zaštite ove jedinstvene biosfere, koja se prostire kraj leve obale Dunava, od Bezdana na severu do Bačke Palanke na jugu, odnosno na teritorijama grada Sombora, te opština Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka.

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.