Arhitektura,  Istorija,  OBZORJA PROŠLOSTI,  PALETA RAVNICE

ŽUPANIJSKI TRG (TRG CARA UROŠA)

Sve do druge polovine 19. veka ispred zdanja Županije nalazilo se gradsko vašarište, odnosno stočna pijaca. Omanji trg ispred zgrade načinjen je odmah po njenoj izgradnji (1805-1808). Početkom tridesetih godina 19. veka kamenom je popločan trotoar oko zgrade Županije, a 1841. g. kaldrmisan je drvenim kockama i trg ispred Županije. Stočna pijaca, koja se u to vreme, prema starom običaju, održavala na vašarištu kraj Županije, uskoro je delimično izmeštena, a ispred zgrade su posađeni omanji drvoredi, pored kojih su načinjene staze (slika ovog „perivoja“ sačuvana je na najstarijoj fotografiji Sombora nastaloj oko 1868. godine).

Trg ispred Županije na slici Paula Kernseića iz 1825. god.
Trg ispred Županije na prvoj fotografiji Sombora, oko 1868. god.

Kada je između 1880. i 1882. g. obnavljana i proširena zgrada Županije, dotadašnji drvoredi i staze bili su uklonjeni, a okruženje i prostor ispred novog i raskošnog županijskog zdanja ostali su blatnjavi, glibavi i zarasli u trsku, pa je Odbor za ulepšavanje grada preporučio da ispred Županije bude posađen park. U smislu te preporuke, neposredno ispred zdanja Županije načinjen je 1886. g. omanji trg sa sadnicama četinara tise, poređanim u polukrug i rezidbom kupasto oblikovanim, koje i danas postoje. Ipak, do nastanka velikog Županijskog parka trebalo je čekati još duže od decenije (do 1898).

Tek posađene sadnice tise na trgu ispred Županije, na fotografijama s početka devedesetih godina 19. veka
Trg ispred Županije nakon sađenja parka, početkom 20. veka

Trg ispred Županije je, krajem 19. veka, nosio ime Trg Slobode, a zatim je nazvan imenom ubijene austrougarske carice Jelisavete. Posle Prvog svetskog poneo je ime srpskog cara Uroša, poslednjeg vladara iz loze Nemanjića, čije su mošti, između 1716. i 1718. godine, bile sklonjene u somborsku Malu pravoslavnu crkvu. U vreme mađarske okupacije (1941-1944) trg je nazvan imenom admirala i regenta Mikloša Hortija, a po oslobođenju mu je vraćen naziv cara Uroša.

Trg ispred Županije oko 1935. god.

Trg ispred Županije na fotografijama nastalim u prvim nedeljama okupacije 1941. god.

Veoma retko je trg ispred Županije korišćen za okupljanja i maniefstacije, koji su znatno češće održavani na Trgu Sv. Trojstva i Trgu Sv. Đorđa. Tokom 19. veka ovde su organizovane manifestacije samo prilikom ustoličenja novog velikog župana Bačko-bodroške županije (sačuvana je slika takve svečanosti iz 1825. godine), a u 20. veku zabeležena su svega dva veća okupljanja na ovom trgu (u leto 1919. godine, kada je ovde boravio prestolonaslednik i regent Aleksandar Karađorđević, i pola veka kasnije, u proleće 1969. godine, kada je na Trgu cara Uroša dočekan predsednik SFRJ maršal J. B. Tito).

Regent Aleksandar Karađorđević na trgu ispred Županije 28. jula 1919. god.
Predsednik SFRJ maršal J. B. Tito na trgu ispred Županije 19. aprila 1969. god.
Građani Sombora na trgu ispred Županije prilikom dočeka Maršala Tita 1969. god.

Trg je asfaltiran šezdesetih godina 20. veka, a prilikom rekonstrukcije Glavne ulice 2008. g. uređen je u arhitektonskom skladu sa Glavnom ulicom i parkom.

Trg ispred Županije 2011. god.

Trg ispred Županije danas

Milan Stepanović

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.