DAMARI RAVNICE,  Književnost

PROMOCIJA KNJIGE “SOMBOR 1918”

U Velikoj Sali zdanja Županije, u organizaciji Skupštine grada, udruženja građana „Norma“, Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ i Pedagoškog fakulteta u Somboru održana je, u četvrtak, 8. novembra, promocija knjige „Sombor 1918 – ostvarena nada i neuskraćena prava“ istoričara prof. dr Saše Markovića.

Knjiga “Sombor 1918 – ostvarena nada i nesukraćena prava”

Na početku promocije

Uvodnu reč izrekla je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, koja je pozdravila zajednički projekat tri somborska izdavača, posvećen 100-godišnjici prisajedinjenja Sombora i Vojvodine Srbiji, istakavši vrednost i značaj proučavanja prošlosti grada i njegove istorijske baštine koji su, ujedno, i putokaz budućnosti.

Obraćanje gradonačelnice Sombora Dušanke Golubović
Obraćanje Nataše Turkić, direktorice Gradske biblioteke “Karlo Bijelicki”

U ime izdavača prisutne je pozdravila Nataša Turkić, direktorica Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“, a zatim su o knjizi prof. Markovića, uz autora, govorili i njeni recenzenti prof. dr Željko Vučković i prof. dr Mihael Antolović, kao i urednik knjige Milan Stepanović. Naglašeno je da je studija prof. Markovića do sada jedinstvena u zavičajnoj istoriografiji, te da odiše ozbiljnošću, racionalizmom, izuzetnom obaveštenosti, faktografskim obiljem, iscrpnošću analize i hrabrošću u suočavanju sa postavljenim pitanjima. Ona jeste somborska kako po svojoj tematici, tako, i pre svega, po svom duhu, rekli su predstavljači knjige. U svom obraćanju autor knjige je naglasio da je Sombor za njega neiscrpna naučna inspiracija, od vremena prosvetiteljske misije Avrama Mrazovića do događaja u XX stoleću, te da istorijski period o kome knjiga piše predstavlja završno ostvarenje vekovnih težnji somborskih Srba i Bunjevaca, odnosno ovdašnjeg slovenskog življa.

Predstavljači knjige (s leva na desno: Milan Stepanović, prof. dr Saša Marković, prof. dr Željko Vučković, prof. dr Mihael Antolović)
Obraćanje prof. dr Željka Vučkovića
Obraćanje prof. dr Mihaela Antolovića
Obraćanje Milana Stepanovića
Obraćanje autora knjige prof. dr Saše Markovića
Voditeljka promocije Ružica Parčetić

Promociju su svojim nastupom uveličali članovi Pevačke grupe etnomuzikološkog smera Srednje muzičke škole „Petar Konjović“ i vokalna solistkinja Miona Ilić, studentkinja somborskog Pedagoškog fakulteta.

Pevačka grupa Etnomuzikološkog smera Srednje muzičke škole u Somboru
Miona Ilić, vokalna solistinja

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.