DAMARI RAVNICE,  Književnost

PROMOCIJA MONOGRAFIJE “KAKO JE NASTALA PESMA ‘SANTA MARIA DELLA SALUTE’ LAZE KOSTIĆA”

Povodom dana grada Sombora i 182. godišnjice rođenja Laze Kostića, u četvrtak 16. februara 2023. g. predstavljena je u Velikoj Sali zdanja Županije u Somboru monografija Milana Stepanovića „Kako je nastala pesma ’Santa Maria della Salute’ Laze Kostića“. U njoj su sažeto prikazani ličnost i život Laze Kostića, njegov književni i društveni rad, kao i prilike u kojima je živeo i delovao, a potom se, skidajući sloj po sloj istorijske patine, knjiga naglašeno bavi svim dimenzijama nastanka Kostićeve poslednje i najznamenitije pesme „Santa Maria della Salute“. Pri tome su korišteni, razmatrani i tumačeni Kostićeva prepiska, zapisi pesnikovih snova, izvorni rukopis pesme, objavljena i neobjavljena svedočanstva savremenika, kao i brojne njene interpretacije, koje su nastale tokom 114 godina postojanja ove pesme.

Učesnici promocije

 

Posetioci promocije

Pred prepunom salom somborske Županije sve prisutne pozdravila je u ime grada Jovana Miljević, pomoćnica gradonačelnika Sombora.

Jovana Miljević, pomoćnica gradonačelnika Sombora

U ime izdavača prisutnima se obratila Nataša Turkić, direktorica Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ u Somboru.

Nataša Turkić, direktorica Gradske biblioteke u Somboru

O monografiji, značaju velike pesme Laze Kostića za srpsku književnost, te o uticajima svetske književnosti na slavno poetsko delo Laze Kostića, nadahnutu i edukativnu besedu održala dr Nataša Gojković sa Pedagoškog fakulteta u Somboru.

Beseda dr Nataše Gojković

Odabrane fragmente brojnih zapisa o pesmi „Santa Maria della Salute“ čitala je Milica Kolar, učenica III razreda somborske Gimnazije „Veljko Petrović“.

Gimnazijalka Milica Kolar

Konferasije promocije Ružica Parčetić, osim ostalog je pročitala i recenziju monografije iz pera dr Predraga Čičovačkog, profesora „Holy Cross“ koledža u Vusteru (Masačusets, SAD).

Konferansije Ružica Parčetić

Na kraju promocije besedom se obratio i autor monografije Milan Stepanović, govoreći o sadržini knjige i njenom nastanku, naglasivši da je knjiga objavljena zahvaljujući razumevanju i pomoći Grada Sombora, te da je on, kao autor, želeo da istorijski dokumentovano i objektivno, mimo često površnih mistifikacija i sentimentalizma, ukaže na sve segmente geneze najpoznatije pesme Laze Kostića.

Autor monografije Milan Stepanović

Svojim muzičkim umećem i izvedbom šarmantne pesme o znamenitom srpskom pesniku Lazi Kostiću „Kad se ženi Kostić Laka“, prisutne je razgalio somborski tamburaški orkestar „Đuvegije“.

Tamburaški orkestar “Đuvegije”

Zahvaljujući izdavačima (Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ i UG „Norma“ Sombor), svim posetiocima promocije darovan je po primerak monografije.

 

Detalji sa promocije
Monografija

Fotografije: Slobodan Stepanović i Dejan Podlipec

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.