DAMARI RAVNICE,  Književnost

PROMOCIJA MONOGRAFIJE “150 GODINA GIMNAZIJE U SOMBORU”

Povodom jubileja somborske Gimnazije „Veljko Petrović“, u Velikoj Sali zdanja Županije u Somboru predstavljena je, 8. novembra 2022. godine, monografija „150 godina Gimnazije u Somboru“ autora Milana Stepanovića i Atile Pfajfera. Ova lepa i obimna knjiga (452 strane) analitički je predstavila prošlost ugledne i stare somborske škole, koja je osnovana 1872. godine, kao Državna gimnazija sa nastavom na srpskom i mađarskom jeziku.

Hor somborske Gimnazije izvodi kompoziciju “Gaudeamus igitur”
Autori knjige i direktor Gimnazije

Nakon što je na početku promocije hor somborske Gimnazije, predvođen prof. Marijom Stošić, otpevao studentsku himnu „Gaudeamus igitur“ prisutnima, koji su do poslednjeg mesta ispunili salu zdanja Županije (znatan broj posetilaca promocije je i stojao), obratio se direktor Gimnazije „Veljko Petrović“ Dušan Mišković, koji je govorio o značaju ovog jubileja za grad Sombor i somborsku Gimnaziju, kao i o sadržaju manifestacija kojima je jubilej obeležen. Predstavio je i ulogu Gimnazije u procesu nastanka monografije, te je najavio njen prevod na mađarski jezik i, zbog velikog interesovanja, mogućnost objavljivanja i drugog proširenog izdanja na srpskom jeziku, u kome bi bili sadržani i detalji obeležavanja 150-godišnjice škole.

Obraćanje Dušana Miškovića, direktora Gimnazije “Veljko Petrović” Sombor

Prisutnima se, u ime Grada Sombora, obratila Anita Stojakov, članica Gradskog veća za oblast prosvete i kulture, koja je u svom obraćanju rekla da je Grad Sombor svesrdno pomogao sve aktivnosti usmerene ka obeležavanju 150. godišnjice somborske Gimnazije, svestan značaja jubileja ove škole, kao i da je među njima i objavljivanje monografije, koja će, kako su se uverili svi koji su imali mogućnost da pregledaju knjigu, predstavljati veoma referentno viđenje nekadašnjeg, ali i današnjeg trenutka Gimnazije „Veljko Petrović“. Čestitajući Gimnaziji veliki jubilej, a autorima i izdavačima objavljivanje monografije „150 godina Gimnazije u Somboru“, gospođa Stojakov je napomenula da će Grad Sombor nastaviti da podržava, u okviru svojih mogućnosti, sve slične projekte koji su ujedno i ogledalo naše prošlosti, beleška o trenutku sadašnjosti, ali i smernice ka budućnosti.

Obraćanje članice Gradskog veća Anite Stojakov

Posetiocima promocije obratio se i Milan Stakić, direktor Centra za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju, koji je u svojoj kratkoj besedi da ova monografija, koju je podržao Grad Sombor i lokalna zajednica, svedoči istovremeno o dugoj i istrajnoj posvećenosti grada prema somborskoj Gimnaziji, te da ona nije manifestaciona ili uslovljena samo zakonskim uredbama, već da je reč o „ukrštaju“, kako ga je nazivao Laza Kostić, dva vitalna interesa – škole da iza sebe ima podršku  lokalne zajednice i grada da u njemu postoji škola ovakvog ustrojstva, kvaliteta i značaja. Ta uzajamnost grada i škole ogledala se, rekao je Stakić, i ovim danima obeležavanja velikog jubileja Gimnazije „Veljko Petrović“, jednako kao i u projektu monografije „150 godina Gimnazije u Somboru“ Milana Stepanovića i Atile Pfajfera, kao važnom svedočanstvu o kontinuitetu tog procesa koji traje već jedan i po vek.

Obraćanje Milana Stakića, direkora Centra za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju

Konferansje promocije Ružica Parčetić pročitala je potom sažete recenzije monografije, koje su napisali njeni recenzenti prof. dr Zoltan Đere i prof. dr Vladan Gavrilović, sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. U završnom delu recenzije prof. Đerea navodi se da su autori knjige na profesionalan, a za čitaoce zanimljiv način, uspeli da obrade jednu važnu i složenu temu i time su dali vredan doprinos našoj istoriografiji. Recenzija prof. Gavrilovića završava zaključkom da je pri pisanju monografije upotrebljena mnogobrojna arhivska, dokumentaciona i grafička građa što ne samo da potvrđuje njenu validnost, nego, umnogome, upotpunjuje njenu estetiku i izdvaja je kao knjigu od prvorazrednog, možemo slobodno reći, nacionalnog značaja.

Konferansje Ružica Parčetić

Detalji sa promocije

O somborskom, vojvođanskom i srpskom književniku, pripovedaču i pesniku Veljku Petroviću, fragmente iz dela knjige koji predstavlja biografije najznamenitijih đaka i nastavnika somborske Gimnazije, čitala je dr Nataša Gojković. U završnoj reči navela je da je raskošan, ali kompleksan svet ravnice i ravničara, predstavljao za Veljka Petrovića onu njegovu osu vaselene, oko koje je sazdao svoj pesnički i pripovedački svet, i po kojoj je hodio, ponekad i pretovaren mnogobrojnim umećima, znanjima i interesovanjima, ujedno štedro ih darujući i neštedimice ih rasipajući, kao uronjen u tok svemoćnog postojanja / i bez začetka, smaka i trajanja.

Dr Nataša Gojković

U svom obraćanju koautor monografije, istoričar dr Atila Pfajfer, koji se obratio na srpskom i mađarskom jeziku, naveo je da je čast što je imao priliku da učestvuje u nastanku monografije o somborskoj Gimnaziji, pre svega zato što je bio nekadašnji đak ove škole, ali i zbog toga što je, kao mlad istoričar, na početku svoje akademske karijere, dobio mogućnost da bude uključen u projekat pisanja ove značajne monografije. Dr Pfajfer je govorio o sadržini knjige, iznoseći neke od zanimljivih podataka iz starijeg perioda postojanja ove škole, s kraja 19. veka, kao i o plodnoj saradnji koju je ostvario sa prvim autorom monografije Milanom Stepanovićem tokom rada na pisanju knjige. Ujedno, dr Pfajfer je najavio i nastavak zajedničkih istraživanja o prošlosti ove škole, posebno o statusu srpskog jezika u nastavi Gimnazije, u periodu do 1918. godine, na osnovu arhivske građe koja se nalazi u arhivima Segedina i Budimpešte.

Obraćanje dr Atile Pfajfera, koautora monografije

Nakon što je hor somborske Gimnazije, sa dirigentkinjom prof. Marijom Stošić, izveo francusku kompoziciju „Vois sur ton Chemin“ („Pogledaju svoj put“), na kraju promocije, prisutnim posrtiocima obratio se i prvi autor monografije Milan Stepanović.

Hor somborske Gimnazije izvodi kompoziciju „Vois sur ton Chemin“ („Pogledaju svoj put“)

U svojoj besedi Stepanović je dao kratak istorijski pregled nastanka somborske Gimnazije, a govorio je i o arhivskim i literarnim izvornicima monografije, o njenoj sadržini (posebno o odeljku knjige koji govori o znamenitim đacima i nastavnicima škole) i napomenuo je da je objavljivanje monografije bio samo završni čin dugog i velikog rada iza koga, osim pisaca knjige, stoji čitav niz ljudi i institucija, zahvaljujući kojima je knjiga nastala. Stepanović se zahvalio izdavačima knjige (Gimnaziji „Veljko Petrović“ i Udruženju građana „Norma“), svima koji su svojim radom pomogli njen nastanak (posebno dizajnerima monografije Dejanu Podlipecu i Milanu Jovanoviću Jofketu, za koje je rekao da su dali knjizi svoj snažni estetski pečat, čime je ona dosegla visok vizuelni kvalitet), a izrazio je i najtopliju zahvalnost Gradu Somboru i Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, čija je podrška bila od suštinske važnosti za nastanak i objavljivanje monografije „150 godina Gimnazije u Somboru“. Završavajući svoje obraćanje, Stepanović je naglasio da mu je predstavljalo istinsku čast što je bio u prilici da bude deo programske celine kojom je obeležena 150. godišnjica od osnivanja somborske Gimnazije, ne samo zbog angažovanosti na projektu monografije, nego, prvenstveno, zbog osećanja duboke lične pripadnosti i privrženosti stremljenjima koje ova škola, respektabilne vitalnosti, i danas iskazuje, spremno prihvatajući evropske i svetske civilizacijske uzore i domete, a uspešno čuvajući tradiciju i identitet svoje sredine i pripadnika svih njenih naroda, kojima somborska Gimnazija, već jedan i po vek, predstavlja prosvetni, duhovni i kulturni svetionik.

Obraćanje autora knjige Milana Stepanovića

Ovim je, na najprimereniji način, nakon Svečane akademije, koja je povodom 150-godišnjice Gimnazije organizovana 4. novembra 2022. g. u somborskom Narodnom pozorištu, završen niz manifestacija koje su obeležile veliki jubilej Gimnazije “Veljko Petrović” u Somboru.

Detalji sa promocije
Najmlađi posetilac promocije, 10-mesečni Andreas Pfajfer
Monografija “150 godina Gimnazije u Somboru”

[Sve fotografije u ovom prilogu načinili su Slobodan Stepanović i Matrona Zirić]

2 Komentara

 • Katarina

  Poštovani gospodine Stepanović,
  Čestitam Vama i Vašem saradniku povodom izdavanja monografije”150 GODINA GIMNAZIJE U SOMBORU”
  Želim da kupim 2 knjige .Molim Vas da mi odgovorite gde .
  Srdačan pozdrav Katarina

  • Milan Stepanović

   Poštovana Katarina, knjige nisu u prodaji, Gimnazija ih daruje nekadašnjim i sadašnjim učenicima i nastavnicima.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.