DAMARI RAVNICE,  Književnost

PROMOCIJA KNJIGE “SOMBOR – SLOVO PO SLOVO”

Povodom Dana grada Sombora, 17. februara 2021. godine, u somborskom Narodnom pozorištu predstavljena je knjiga Milana Stepanovića SOMBOR – SLOVO PO SLOVO (101 priča u 30 slova). Organizator promocije bila je somborska Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“, koja je, sa UG „Norma“ Sombor, i izdavač knjige.

Ambijent bine
Sala pre početka promocije

Pozdravnu reč pred stotinjak prisutnih posetilaca promocije izgovorila je Nataša Turkić, direktorica Gradske biblioteke, a potom je prisutne i učesnike promocije pozdravila Jovana Miljević, pomoćnica gradonačelnika Sombora. Glumica Biljana Keskenović je pročitala odlomak iz knjige, koji se odnosi na Povelju slobodnog i kraljevskog grada Sombora iz 1749. godine, a zatim je tamburaški orkestar Srednje muzičke škole „Petar Konjović“ odsvirao tri kompozicije, uz pratnju vokalne solistkinje Kristine Afić.

Pozdravna reč Nataše Turkić
Pozdravna reč Jovane Miljević, pomoćnice gradonačelnika
Glumica Biljana Keskenović čita prilog o Povelji slobodnog i kraljevskog grada Sombora
Nastup Tamburaškog orkestra somborske Srednje muzičke škole i vokalne solitskinje Kristine Afić

Glumac Pera Stojančević pročitao je poglavlje posvećeno gradskim dobošarima, kao i nekoliko izvornih naredbi i vesti koje su somborski dobošari saopštavali građanstvu tokom 19. i s početka 20. veka, a dobošar je bio Marko Janković.

Glumac Pera Stojančević i dobošar Marko Janković

Potom su razgovor o knjizi vodili direktorica Gradske biblioteke Nataša Turkić i autor knjige Milan Stepanović. Bilo je reči o tome kako je nastala ideja same knjige, kao i o njenoj sadržini, stilu, jeziku i dizajnu, te o poglavljima, koja se mogu izdvojiti po zanimljivosti.

Razgovor o knjizi Nataše Turkić i Milana Stepanovića

Poglavlje o somborskim gajdašima pročitao je glumac Pera Stojančević, posle čega je, sa izvedbom dve stare vojvođanske narodne pesme, nastupila i gajdašica Stanislava Đorđević, inače učenica somborske Srednje muzičke škole. Na kraju, glumci Biljana Keskenović i Pera Stojančević pročitali su poglavlje knjige o nastanku pesme „U tom Somboru“, koju su izveli tamburaški orkestar i vokalna solitskinja Kristina Afić, čime je promocija knjige „Sombor – slovo po slovo“ bila završena.

Gajdašića Stanislava Đorđević
Glumci Biljana Keskenović i Pera Stojančević

(Fotografije: Milan Đurđević)

Snimak promocije

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.