Istorija,  OBZORJA PROŠLOSTI,  PALETA RAVNICE,  Umetnost

“MIROSLAVLJEVO JEVANĐELJE” DAROVAO JE SOMBORSKOJ PREPARANDIJI SRPSKI KRALJ ALEKSANDAR OBRENOVIĆ

Najstariji srpski pedagoški časopis „Školski list“, koji je uređivao Nikola Vukićević, dugogodišnji upravnik Srpske učiteljske škole (Preparandije) u Somboru, u broju četiri, od 30. aprila 1898. godine, na 62. strani, u rubrici „Školske vesti“, doneo je vest pod naslovom „Dar Učiteljskoj školi u Somboru“. U vesti se kaže: Njegovo veličanstvo kralj Srbije Aleksandar I blagovoleo je podariti jedan faksimilisani primerak Miroslavljevog jevanđelja i Srpskoj učiteljskoj školi somborskoj. Uprava zavodska je nadležnim putem blagodarila uzvišenom darovatelju na ovom lepom i retkom daru.

Vest o darovanju primerka Miroslavljevog jevanđelja Srpskoj učiteljskoj školi u Somboru iz 1898. god.
Naslovna strana somborskog primerka Miroslavljevog jevanđelja

Reč je o prvom, hromofotolitografskom izdanju Miroslavljevog jevanđelja – najstarije i najlepše srpske rukopisne ćirilične knjige i najvažnijeg spomenika srpske srednjovekovne pismenosti, nastalom krajem 12. veka, koje je priredio znameniti srpski filolog akademik Ljubomir Stojanović, a koje je, u tehnici heliogravure, štampano o trošku i u izdanju kralja Srbije Aleksandra Obrenovića, u Beču je 1897. godine, kod Dvorskog umetničkog fotografskog zavoda Angerera i Gešla, u štampi Dvorske i univerzitetske štamparije.

Izvorni listovi Miroslavljevog jevanđelja iz 12. veka
Korice izdanja Miroslavljevog jevanđelja iz 1897. god.
Detalj somborskog primerka Miroslavljevog jevanđelja iz 1897. god.

Jevanđelje je sadržavalo 40 stranica u boji i u punom formatu, a ostalih 320 strana bilo je štampano u crvenoj i crnoj boji i na polovini formata. Bilo je to prvo izdanje ovog dragocenog rukopisa, a štampano je svega 300 numerisanih primeraka, od kojih je primerak pod rednim brojem 125 poklonjen Srpskoj učiteljskoj školi (Preparandiji) u Somboru.

Detalj Miroslavljevog jevanđelja iz 1897. god.

Knjiga je do danas sačuvana u dobrom stanju, u izvornom povezu i bez značajnijih oštećenja i deo je bibliotečko-muzeološke zbirke somborskog Pedagoškog fakulteta, koji je baštinik i neposredni nastavljač tradicije obrazovanja srpskih učitelja u Somboru, duge već 241 godinu.

Autor ovog priloga sa somborskim primerkom Miroslavljevog jevanđelja iz 1897. god.

Milan Stepanović   

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.