Arhitektura,  Istorija,  OBZORJA PROŠLOSTI,  PALETA RAVNICE

KUĆA KARLA HAMEDERA (GRADSKA PEKARA)

Poreklom iz Braunšvajga na severu Nemačke, porodica Hameder doselila se u Sombor tokom poslednje četvrtine XVIII veka. Rodonačelnik ove somborske porodice Mihael Hameder bio je mesar, a istim poslom bavili su se i njegovi potomci (Karlo I i Karlo II) tokom narednog stoleća. Karlo I Hameder je 1837. g. imao kuću u Gornjoj Varoši, nedaleko od Male pravoslavne crkve, a 1838. g. kupio je posed od naslednika porodice Has, koji se nalazio u ulici Sv. Ivana (sada Trg cara Lazara), u susedstvu poseda somborske rimokatoličke župe Sv. Trojstva (prema zemljišnoj knjizi iz 1837. godine, ovaj posed se prostirao na 364 kv. hvata). Još kao mladić Karlo II Hameder došao je do znatnog imetka zahvaljujući veštim i smelim poslovnim potezima u vreme Mađarske revolucije 1848/49. g. (isporuke stada ovaca u Beč, u kome je vladala velika nestašica mesa), a nakon Revolucije stekao je i znatno imanje (oko 300 jutara zemlje).

Kuća i kućni posed Karla II Hamedera (zaokruženi) na mapi Sombora iz 1878. god.

Na mestu nekadašnje porodične prizemne kuće u ulici Sv. Ivana, Karlo II Hameder podigao je 1864/65. g. lepu jednospratnicu u stilu romantizma (godina izgradnje iskovana je u krugu na balkonu, sa prednje fasade zgrade). Graditelj zgrade, sazidane u obliku izvrnutog ćiriličnog slova П, bio je Georg Prokop. Vlasnik zgrade Karlo Hameder molio je gradske vlasti 1865. g. da, zbog velikih poreza koje već plaća gradu, njegovo novosagrađeno zdanje ne bude poreski terećeno. Već na pragu starosti, nakon dva braka i smrti dve svoje kćerke, Karlo II Hameder oženio se znatno mlađom Evom Burnać, sa kojom je imao još četiri sina (Karla III, Petra, Pavla i Ferdinanda – Nandora). Prema imovinskoj karti iz 1897. g. Karlo II Hameder imao je 479 jutara svoje zemlje i 113 jutara zemlje u zakupu. Nakon smri Karla II (1905. godine) njegova supruga je 1906. g. kuću obnovila. U njoj je 1914. g. venčan njihov najstariji sin Karlo III (sačuvana je fotografija iz svatova u dvorištu kuće). Potomaka ove stare i imućne somborske porodice ima i danas.

Venčanje Karla III Hamedera i Olge Lovaši 1914. god. u dvorištu porodične kuće (ljubaznošću porodice Hameder)

U neposrednom susedstvu Hamereovog zdanja podignuta je 1887. g. zgrada Ženskog rimokatoličkog samostana i škole.

Posle Prvog svetskog rata porodici Hameder je, u agrarnoj reformi, oduzeto 280 od 430 jutara zemlje, koliko je tada imala u posedu. Do kraja života (1937) u porodičnoj jednospratnici živela je Karlova supruga Eva Hameder.

Nekadašnja kuća Karla Hamedera (tada Gradska pekara) 1964. god.

Po završetku Drugog svetskog rata zgrada je nacionalizovana, a porodici je oduzeta i sva preostala zemlja. U nekadašnjoj jednospratnici Karla Hamedera i njenom velikom dvorištu otvorena posle rata somborska Gradska pekara, koja na istom mestu postoji i radi već sedam decenija.

Nekadašnja kuća Hamedera potpuno je i skladno obnovljena tokom 2015. godine, kada je ovde otvorena Gradska pivnica.

Obnovljena kuća Hamedera danas

Milan Stepanović

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.