DAMARI RAVNICE,  Književnost

KNJIŽARSKI IZLOG SAJTA “RAVNOPLOV”

Predstavljamo izdanja autora ovog sajta, posvećena prošlosti Sombora i okoline. Kupovinom knjiga putem sajta “RAVNOPLOV” pomažete rad ovog sajta. Kupcima iz Sombora knjige mogu biti dostavljene na kućnu adresu, bez troškova dostave. Kupcima izvan Sombora knjige šaljemo putem pošte, uz naplatu osnovnih poštanskih troškova. Porudžbina je moguća putem poruke ispod ovog priloga, putem poruke na FB profilu “Ravnopolov” (https://www.facebook.com/ravnoplov) ili porukom na mejlu izdavača (norma.sombor@gmail.com).

KAKO JE NASTALA PESMA „SANTA MARIA DELLA SALUTE“ LAZE KOSTIĆA

Monografija M. Stepanovića koja istorijski dokumentovano i objektivno, mimo često površnih mistifikacija i sentimentalizma, ukazuje na sve segmente nastanka najpoznatije pesme Laze Kostića, po mnogima i najlepše pesme srpske ljubavne lirike. U njoj je sažeto prikazana ličnost pesnika, njegov književni i društveni rad, kao i prilike u kojima je živeo i delovao. Potom se, skidajući sloj po sloj istorijske patine, knjiga naglašeno bavi svim dimenzijama nastanka Kostićeve “labudove” pesme na osnovu njegove prepiske, tajnih zapisa pesnikovih snova, izvornog rukopisa pesme, objavljenih i neobjavljenih svedočanstva savremenika, kao i brojnih interpretacija ovog poetskog dela, besumnje najtumačenijeg u srpskoj književnosti. Njome se razotkriva čudesna poetska alhemija nastanka velike pesme i ona nas uvodi u najposvećeniji deo tajne njenog rađanja. Knjiga je velikog formata 31 x 24 cm, tvrdih korica, štampana ćiriličnim pismom, na 132 strane, u punom koloru i na najkvalitetnijoj kunstdruk hartiji, a bogato je ilustrovana. Cena: 2.800 dinara.

Monografija “Kako je nastala pesma Santa Maria della Salute Laze Kostića”

U TOM SOMBORU… GRAD U PRIZMI STOLEĆA

Nagrađena monografija M. Stepanovića o Somboru kroz istoriju, koja piše o njegovom prirodnom okruženju, o prošlosti grada od praistorije do današnjih dana, o urbanom uzrastanju Sombora, njegovoj arhitekturi, kulturi, prosveti, duhovnom životu i prepoznatljivostima. Štampana je u zasebnoj ćiriličnoj, latiničnoj i engleskoj varijanti, na 416 strana, sa preko 900 ilustracija, u koloru, na kunstdruk papiru, u tvrdom povezu, formata 31 x 24 cm. Knjiga je 2021. g. nagrađena zlatnom medaljom Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) kao najbolja monografija objavljena u Srbiji tokom prethodne godine. Cena: 4.600 dinara (ćirilična i latinična) i 5.900 dinara (engleska verzija).

Monografija “U tom Somboru – grad u prizmi stoleća”

STARA SOMBORSKA ZNAMENJA (OBELEŽJA IDENTITETA)

Monografija M. Stepanovića o simbolima grada Sombora kroz istoriju, kao i o simbolima Bačke i Bodroške (kasnije Bačko-bodroške) županije, gradskih službi, ustanova, crkava, škola, zanatskih cehova, kulturnih društava i udruženja. U knjizi su objavljena i znamenja blizu 200 starih somborskih srpskih, bunjevačkih, mađarskih i nemačkih porodica (sa kratkim istorijatom svake porodice), te simboli 33 okolna naselja koja su gravitirala ka Somboru, sa sažetim pregledom njihove prošlosti. Štampana je u koloru, na 308 strana, sa preko 700 ilustracija, na kunstdruk papiru, u tvrdom povezu, formata 22,5 x 20,5 cm. Cena: 1.800 dinara.

Monografija “Stara somborska znamenja (obeležja identiteta)”

SOMBOR – SLOVO PO SLOVO (101 PRIČA U 30 SLOVA) 

Monografija M. Stepanovića koju čini 101 njegov prilog sa popularnog istorijsko-edukativnog somborskog sajta „Ravnoplov“, kroz 30 slova azbuke ili abecede. Knjiga piše o svemu što Sombor, kroz prošlost i sadašnjost, čini prepoznatljivim i nadaleko poznatim i privlačnim gradom. Štampana je u zasebnoj ćiriličnoj i latiničnoj varijanti, na 320 strana, sa preko 700 ilustracija, u koloru, na kunstdruk papiru, u tvrdom povezu, formata 23 x 21 cm. Cena: 2.500 dinara.

Monografija “Sombor – slovo po slovo”

PLEMIĆKE PORODICE U SOMBORU DO KRAJA XVIII VEKA

Monografija M. Stepanovića koja piše o istoriji preko 50 somborskih plemićkih porodica, koje su živele u gradu od kraja 14. do kraja 18. veka i predstavljale njegovu političku, vojnu, privrednu, društvenu i kulturnu elitu. Bogato ilustrovana, štampana je na 280 strana, u koloru, na kunstdruk papiru, broširanog poveza s klapnama, formata 24 x 16,5 cm. Cena 1.200 dinara.

Monografija “Plemićke porodice u Somboru do kraja XVIII veka”

BITKA KOD SENTE – SLIKA SLAVNE ISTORIJE

Knjiga M. Stepanovića o monumentalnoj slici „Bitka kod Sente“ Franca Ajzenhuta, veličine 7 x 4 metra (sa ramom preko 45 m2), koja već 125 godina krasi Veliku salu zdanja Županije u Somboru i predstavlja jedan od prepoznatljivih simbola somborske kulturne baštine, ali i najveću sliku u Srbiji danas. Knjiga sadrži i opširan istorijski prilog o osnovnom motivu slike – čuvenoj Bitki kod Sente (1697), kao i biografiju slikara Franca Ajzenhuta. Bogato ilustrovana (sa dodatnim posterom slike), štampana je u zasebnoj ćiriličnoj, latiničnoj i engleskoj varijanti, na 96 strana, u punom koloru, na kunstdruk papiru, broširanog poveza s klapnama, formata 23,5 x 16,5 cm. Cena: 900 dinara.

Knjiga “Bitka kod Sente – slika slavne istorije”

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.