RAVNIČARSKI DIVANI,  Tradicija

SKUPA SUDSKA PARNICA ZBOG JEDNOG SOMBORSKOG PATKA

Prestonička štampa Kraljevine Jugoslavije izveštavala je tokom 1936. g. svoje čitaoce o neobičnom sudskom sporu, koji se u Somboru vodio zbog jednog – patka. Istina, nije to bio običan patak, nego pripadnik plemenite rase „Peking“. Njega je, krajem 1935. godine, banovinski inspektor Branko Blagojević, sa još dve patke, dao na priplod Somborki Ruži Jejin, s tim da nakon sparivanja vrati Blagojeviću patke i patka. Ruža Jejin je vratila patke, ali je patka „Pekinga“ zadržala, zbog čega je naredne godine došlo do sudskog spora između vlasnika patka i gospođe Ruže.

Patak rase “Peking”

Održano je nekoliko sudskih rasprava tokom kojih su se stalno pojavljivale nove okolnosti, pa nikako nije mogao da bude sproveden dokazni sudski postupak. Gospođu Ružu zastupao je na sudu ugledni somborski advokat dr Đura Nikolić, svojevremeno i gradonačelnik Sombora, pa je spor dobio neočekivano velik odjek u javnosti. Sud je izlazio na lice mesta (u dvorište Ruže Jejin), a bio je pozvan i znatan broj svedoka, koji su zahtevali dnevnicu „za dangubu“, odnosno dolazak na sud. Potom je formirana i komisija (Somborci su je nazvali „pačija komisija“) sastavljena od lekara, veterinara, advokata i stručnjaka za živinarstvo, koja je na lice mesta izašla sa dva fijakera i tri automobila. Troškovi suđenja su do tog momenta iznosili preko 5.000 dinara (oko 1.800 današnjih evra), odnosno stostruko su nadmašili vrednost dotičnog patka.

Patke u avliji, prva polovina 20. veka

Na kraju – ovaj Nušićevski spor pokušao je da prekine sam patak time što je jednostavno – krepao. Početkom novembra 1936. g. patak je podlegao živinskoj koleri, a tu izuzetnu vest objavio je čak i beogradski prorežimski dnevni list „Vreme“. Ipak, time nije došlo i do završetka spora. Zastupnik Ruže Jejin je zatražio obdukciju patka, koga je secirao gradski veterinar u Gradskoj klanici, posle čega je utvrđen razlog uginuća. Advokat Nikolić je, naravno, tražio i pokriće troškova za transport uginulog patka na klanicu, a tužitelj je potom izveo ponovo celu „pačiju komisiju“ u klanicu jer je sumnjao da uginuli patak zapravo nije njegov „Peking“, već da je Ruža Jejina podmetnula drugog „običnog“ patka.

Beogradski provladin dnevni list “Vreme” doneo je 10. novembra vest o uginuću somborskog patka

Uginućem patka „Pekinga“ prestalo je u javnosti i štampi interesovanje za ovaj spor, pa nemamo vesti o tome kako je i u čiju korist završen.

M.S.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.