Istorija,  OBZORJA PROŠLOSTI

VAROŠ KOJA SE VOZI NA DVA TOČKA – SOMBORSKI BICIKLISTI

Sombor je, više no i jedan naš grad – biciklistički. Već osamdesetih godina 19. veka na somborskim ulicama pojavljuju se prvi bicikli, a u gradu je 1894. g. postojalo i Biciklističko društvo. Istovremeno, u parkiću koji se nalazio na uglu današnja dva Venca (Živojina Mišića i Radomira Putnika) postojao je prvi „biciklodrom“, odnosno teren po kome su novi biciklisti učili da voze svoj dvotočkaš. Na jednoj od prvih razglednica Sombora, objavljenoj 1899. godine, vidi se Glavna ulica, a u središtu fotografije i dvojica biciklista.

Bicikl (velosiped) iz osamdesetih godina 19. veka u somborskom Gradskom muzeju
prvi somborski biciklisti na fotografiji Glavne ulice iz 1899. godine

Prvu biciklističku trku u gradu organizovalo je somborsko Biciklističko društvo početkom maja 1896. godine, a u njoj su učestvovali i muškarci i žene. Pobednik je put od Sombora do Bezdana (16 km) prešao za svega 40,5 minuta, odnosno vozio je prosečnom brzinom od skoro 24 km na sat. Kada bi se u to vreme biciklisti pojavili vozeći svoj dvotočkaš po somborskim sokacima, dečurlija bi istrčala na ulicu da vide biciklistu, vičući: „Evo, trči đavo sokakom!“.

Već početkom 20. veka bicikl postaje jedno od najčešćih prevoznih sredstava u gradu, a između dva svetska rata i somborska žandarmerija menja svoje konje za bicikle.

Somborski žandarmi sa biciklovima, dvadesdetih godina 20. veka

Između dva svetska rata u Somboru je postojalo Samostalno biciklističko društvo, a 1956. g. osnovan je i somborski Biciklistički klub. Među brojnim ljubiteljima biciklizma nalazio se i poznati somborski slikar i akademik Milan Konjović, koji je biciklom odlazio do okolnih salaša i slikao u njivama svoje prepoznatljive motive ravnice.

Milan Konjović na biciklu 1966. godine

U drugoj polovini 20. veka u gradu su asfaltirane prve biciklističke staze. Najduža se nalazila na Apatinskom putu i vodila je od samog središta grada do Velikog bačkog kanala. Kasnije su napravljene staze i na delu Bezdanskog puta, kao i oko većeg dela Venca, odnosno središnjih gradskih ulica. Tim stazama i kolovozima danas voze hiljade biciklova, kojima se u Somboru, zbog ravnog terena, često brže stiže s kraja na kraj grada nego automobilima.

Parkirani bicikli na pijačni dan 1992. god.
Somborski biciklisti danas

Sombor i danas ima svoja biciklistička udruženja, te se često organizuju rekreativne ture od grada do okolnih mesta (najčešće do Dunava kod Bezdana ili Apatina).

Milan Stepanović

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.