Arhitektura,  Istorija,  OBZORJA PROŠLOSTI,  PALETA RAVNICE

TRG SVETOG TROJSTVA U SOMBORU

Nastao na mestu nekadašnjeg dvorišta kaštela i “zverinjaka” somborskog graničarskog kapetana Jovana Janka Brankovića, preko kojih je još tekao omanji krak reke Mostonge, Trg Sv. Trojstva je bio drugi veliki gradski trg u Somboru. Kasnije je bio omeđen Gradskom kućom sa istočne, crkvom Presvetog Trojstva i Župnim dvorom sa severne, Grašalkovićevom palatom i Tunerovom (Galeovom) zgradom sa zapadne, a zdanjem Gimnazije i nekadašnjom jednospratnicom porodice Pajdelhauzer (kasnije kućom dr Joce Laloševića) sa južne strane. Bio je manje prometan od susednog Svetođurđevskog trga, a dugo vremena predstavljao je samo neuređen prazan prostor ispred zapadne strane Gradske kuće, blatnjav ili prašnjav, sve do poslednje trećine 19. stoleća.

Trg Sv. Trojstva na mapama Sombora s kraja 18. veka, iz 1837. i 1878. god. (obeležen zelenim kvadratom)

Kao što je Svetođurđevski trg bio mesto za duhovna, politička i društvena okupljanja somborskih Srba, na Trgu Sv. Trojstva, oko istoimenog baroknog kamenog spomenika podignutog 1774. godine, okupljali su se somborski građani rimokatoličke veroispovesti (Bunjevci, Mađari i Nemci). Ovde su, povremeno, u svečanim prilikama, postrojavani i defilovali i vojnici somborskog garnizona, a u vreme održavanja velikih gradskih vašara na njemu bi se nalazile i daščane pijačne tezge.

Najstarija fotografija dela Trga Sv. Trojstva iz 1870. god.
Gradska kuća i trg Sv. Trojstva 1872. god.
Trg Sv. Trojstva 1894. god.
Trg Sv. Trojstva oko 1900. god.
Okupljanje na Trgu Sv. Trojstva 1902. god.
Trg Sv. Trojstva oko 1905. god.
Trg Sv. Trojstva oko 1905. god.
Trg Sv. Trojstva oko 1906. god.
Trg i spomenik oko 1906. god.
Trg oko 1910. god.
Trg oko 1912. god.
Trg oko 1912. god.

Tokom 1874. g. veka Trg je bio popločan sitnom kaldrmom (mohačkim kamenom) i donekle izdignut u poređenju sa okolnim prostorom, a početkom 20. veka na Trgu je, oko spomenika Sv. Trojstva, posađeno i nekoliko stabala. Prema podatku iz 1902. godine, površina Trga Sv. Trojstva iznosila je 6.519,8 kv. metra, od čega je 304 kv. metra bilo popločano kurpnom, a 6,215,8 kv. metara sitnom kockom, odnosno lomljenim kamenom. Godine 1938. uređen je i Trg Sv. Trojstva, na sličan način kao i Svetođurđevski trg (na betonsku ploču stavljen je kamen i postavljeni su ivičnjaci).

Trg Sv. Trojstva na fotografijama s početka dvadesetih godina 20. veka
Trg tridesetih godina 20. veka
Trg na slici Milana Konjovića iz 1939. god.
Trg oko 1940. god.
Trg oko 1942. god.

Posle Drugog svetskog rata uklonjen je stari barokni spomenik Presvetom Trojstvu (1. maja 1947), a početkom pedesetih godina 20. veka Trg je bio pretvoren u mali park, sa niskim drvećem (ukrasnim bagremima), klupama, travnjacima, ukrasnim biljem, stazama i neprikladnom modernističkom fontanom, koja veći deo svog postojanja nije radila (slikar Milan Konjović za nju u jednom članku navodi da je ova fontana bila pseudovodoskok koji nikada nije radio, te je postala pljuvaonica i smetilište).

Tek posađen park na Trgu Sv. Trojstva oko 1950. god.
Fotografije trga iz 1954. god.
Deo trga 1954. god.

Fontana na trgu pedesetih godina 20. veka
Detalj trga 1964. god.

Fotografije trga iz druge polovine šezdesetih godina 20. veka

Posle desetak godina rasprava i planova o uređenju Trga, kao i početnih zemljanih radova (1969), tokom 1971/72. g. stabla na trgu su posečena, fontana je uklonjena, a prostor trga je popločan krupnim kamenim kockama, pa su ga Somborci ubrzo, u žargonu, prozvali „Ćelavi trg“.

Ime trga je, nakon dva veka, promenjeno u Trg 7. jula (istina, i polovinom 19. veka, odnosno 1854. godine, ime trga je bilo promenjeno u Sofijin trg, ali je, ubrzo, trgu opet bio vraćen stari naziv), pa u Trg bratstva i jedinstva, a početkom devedesetih godina prošlog veka vraćen mu je nekadašnji naziv – Trg Sv. Trojstva.

Početni radovi rekonstrukcije na trgu oko 1970. god.

Od tog vremena na Trgu se održavaju sve važnije gradske kulturne, zabavne, političke i druge manifestacije. Krajem devedesetih godina 20. veka na sva četiri ugla posađene su mladice bođoša i ukrasno bilje, sa nekoliko drvenih sedišta na kamenom postolju, što je, donekle, oplemenilo izgled Trga.

Trg sedamdesetih godina 20. veka
Somborski tamburaši na trgu, polovinom sedamdesetih godina 20. veka (iz kolekcije Petra Stojkova)
Manifestacija “Somborski kotlić” na Trgu Sv. Trojstva 2006. god. (fotografija: prof. dr Laza Lazić)
Trg 2011. god. (fotografija: Rajko R. Karišić)
Doček Nove 2018. godine na trgu
Trg Sv. Trojstva danas (fotografija: Miloša Novaković)

 Milan Stepanović

2 Komentara

  • Золика

    Прича је прелепа, и треба нама више таквих историјских прича.
    Трг је имао много промена изгледа, како добрих тако и лоших. Волео бих да се врати споменик Светом Тројству.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.