SLAVNI SINOVI RAVNICE,  Znamenite ličnosti

SOMBORAC NA TRONU NBA LIGE

Jedan i po vek organizovanog sportskog života u Somboru simbolično je krunisan proglašenjem jednog Somborca – Nikole Jokića, košarkaša „Denver Nagetsa“, za MVP, odnosno najkorisnijeg igrača američke NBA lige u sezoni 2020/21 (ovu nagradu ponela su, tokom ranijih godina i decenija, najslavnija imena američke košarke, poput Karima Abdula Džabara, Medžik Džonsona, Majkl Džordana, Kobija Brajanta i Džejmsa Lebrona). Isti podvig mladi Somborac ponovio je i 2022. godine.

Nikola Jokić rođen je u Somboru, 19. februara 1995. godine, kao treći sin svojih roditelja Branislava i Zlate Jokić (u Somboru je, 1939. godine, bio rođen i slavni srpski i jugoslovenski košarkaš Radivoj Korać Žućko). Preci Nikolinog oca Branislava živeli su u selu Sivcu, jugoistočno od Sombora, gde se Jokići pominju još polovinom 18. stoleća (ova starosedelačka sivačka srpska porodica poticala je od ličkih Uzelaca, a dalekom starinom je sa prostora Pive i Banjana). U Somboru je mladi Nikola pohađao OŠ „Dositej Obradović“, na čijim je sportskim terenima načinio i svoje prve košarkaške korake. Mada je pre košarke trenirao džudo i karate, bio je, zapravo, opčinjen konjima i mišlju da bi mogao da postane džokej, ali priroda mu je dala sve one atribute (visinu, težinu) koje jednom džokeju nikako ne pogoduju. Potom je, kao dečak i osnovac, neumorno igrao košarku, često i sa starijim momcima, koji su sa simpatijama primali u ekipu „bucka“ ili „malog debelog“, na terenu u Jamama. Od trećeg razreda OŠ već je trenirao košarku u KK „Sombor“, a igrao je, najčešće, na pozicijama centra ili beka.

Nikola Jokić kao beba (u sredini) sa dvojicom starije braće
U pionirskoj ekipi KK “Sombor”, početkom 2000-ih
Mladi Somborac Nikola Jokić kao dečak u vreme prvih košarkaških koraka

Nikola Jokić (u beloj majici i crnom šorcu) na terenu u Jamama, sa drugarima iz detinjstva, krajem maja 2019. god. (fotografije: Borko Mandić)

Sa 16 godina Nikola Jokić je počeo da igra za KK „Vojvodina Srbijagas“, u Juniorskoj košarkaškoj ligi Srbije, gde je pokazao odlične karakteristike, pa je već 2012/13. g. započeo profesionalnu karijeru u beogradskom klubu „Mega Vizura“ (od 2014. g. „Mega Leks“), za koji je odigrao tri sezone. Već je u sezoni 2014/15. proglašen za najkorisnijeg igrača regionalne Jadranske (ABA) lige, te za najboljeg mladog igrača ove lige.

Nikola Jokić kao igrač “Mega Vizure”

U leto 2015. g. Nikola Jokić je potpisao ugovor sa američkim profesionalnim košarkaškim klubom „Denver Nagets“ iz Denvera u Koloradu. Prve utakmice za svoj novi tim Jokić je odigrao u oktobru 2015. godine, a u svojoj prvoj sezoni odigrao je za „Denver Nagetse“ 80 utakmica. Svoj prvi tripl-dabl zabeležio je u sezoni 2016/17, a nešto kasnije je postigao prvi put 40 koševa na jednoj utakmici. Počevši od 2013. g. igrao je za košarkašku reprezentaciju Srbije.

Jokić kao igrač “Denver Nagetsa”

U julu 2018. g. popularni „Džoker“, kako je Jokiću nadimak u Denveru, potpisao je sa svojim klubom nov ugovor za pet narednih sezona, u vrednosti od 146,5 miliona dolara, čime je postao najplaćeniji srpski sportista u istoriji. Već je u sezoni 2018/19. izabran u najbolju NBA petorku, a njegovi rezultati bili su sve bolji i zapaženiji iz sezone u sezonu (jedini je igrač Denvera sa postignutih 50 poena i deset asistencija). Tokom sezone 2020/21. izabran je, po treći put uzastopno, u Ol Star postavu NBA lige, sada prvi put kao starter. Konačno, na kraju sezone 2020/21. Nikola Jokić je proglašen za najkorisnijeg igrača NBA lige (treći je evropski košarkaš kome je to uspelo). Najbolji centar američke NBA lige, velike snage i pokretljivosti, nesebičan u bezbrojnim asistencijama, sa velikim brojem tripl-dablova, Nikola Jokić se, sa svojih 213 cm visine, pokazao kao svestran igrač, čiji je zaštitini znak postao potrez nazvan SOMBOR ŠAFL (Sombor Shuffle), kada se Jokić, uz protivnika, odvaja jednim korakom i s jedne noge šutira preko protivnikovih podignutih ruku.

Nikola Jokić u “Denver Nagetskima”
Dodela MVP trofeja (nagrade) Nikoli Jokiću 2021. god.

Odlične “Džokerove” igre nastavljene su i u sezoni 2021/22. godine, pa je u maju 2022. g. Nikola Jokić ponovo, drugu godina zaredom, izabran za najkorisnijeg igrača NBA lige, nakon što je u proseku postizao 27,1 poen, 13,8 skokova i 7,9 asistencija po utakmici. U istoriji NBA niko pre njega nije skupio više od 2.000 poena, 1.000 skokova i 500 asistencija u ligaškom delu takmičenja, a bio je i ubedljivo najbolji i u tripl-dablovima (ukupno 19). Mladom Somborcu predstoji, kako je najvaljeno, i najveći potpis u istoriji NBA lige, odnosno novi petogodišnji ugovor sa Denverom, koji bi iznosio 260 miliona dolara, čime bi Jokić postao najmlađi igrač koji je dobio takozvani “supermaks” ugovor.

Jokić u sezoni 2021/22

Uz svu sportsku slavu Nikola Jokić ostao je potpuno skroman mladić, zaljubljen u svoj rodni grad, u kome provodi svaki slobodan trenutak izvan sezone i profesionalnih obaveza. Ovaj stanovnik Nove Selenče (iz ulice Milete Protića) veliki je ljubitelj Balaševićeve muzike i crtanih filmova, a od jeseni 2020. g. oženjen je svojom dugogodišnjom devojkom Natalijom Maćešić. U Somboru je Jokić  počeo da pravi svoju ergelu, kao veliki zaljubljenik u konjički sport, pa njegova grla učestvuju na brojnim konjičkim takmičenjima. Na zdanju njegove somborske osnovne škole načinjen je 2019. g. veliki mural sa Jokićevom figurom u košarkaškoj akciji.

U dugoj, slavnoj i bogatoj istoriji svog grada Somborci su tako, na početku 21. veka, dobili najpoznatijeg sugrađanina u svetskim okvirima, kojim se, s pravom, ponose i diče.

Jokić sa konjem iz svoje ergele u Somboru
Mural na zdanju Jokićeve OŠ “Dositej Obradović” u Somboru

M. S.  

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.