Istorija,  OBZORJA PROŠLOSTI

SOMBOR NIJE POSTAO BRANKOVIĆEVO

Kao dodatan vid poniženja i nipodaštavanja Sombora između dva svetska rata (a bilo ih je mnogo), došao je krajem 1935. g. predlog Uprave Dunavske banovine iz Novog Sada da, zbog „posrbljavanja naziva mesta“, ime grada bude promenjeno u BRANKOVIĆEVO, što su Somborci jednodušno i sa prezirom odbili. Novi naziv grad je trebalo da dobije po svom nekadašnjem graničarskom kapetanu grofu Jovanu Janku Brankoviću (oko 1675-1734), a ovde je u 19. veku (od 1859. do 1882) okružni prota bio još jedan Branković – Georgije, kasnije srpski patrijarh od 1890. do 1907. godine – obojica znameniti ljudi svog vremna, ali svakako ne toliko da bi ime grada, staro vekovima, bilo menjano zbog njih.

Naslovna strana somborskog lista “Glas naroda” od 30. novembra 1935. god.

Predlog je razgnevio mnoge ugledne građane, posebno čestitog starog somborskog lekara dr Radivoja Simonovića, poznatog pisca i rodoljuba, koji nije štedeo pera, pa je žestoko odgovorio predlagačima: “Mi Somborci predvodili smo kolo, kad su pre 17 godina Vojvođani u Novom Sadu oduševljeno proglasili ujedinjenje… Onda smo se nadali da ćemo dobiti nešto što nemamo, a niko ni u snu nije sanjao da možemo izgubiti i ono što imamo… Somborci su bili nekad bogati, besni i ponosni, a danas su siromasi, bedni i poniženi… Kad smo birali poslanike, čelik-Srbe, opozicionare koje mađarska vlada nije htela, onda smo išli na biralište kao veseli svatovi sa srpskom svirkom i srpskom pesmom, a sad kad biramo onoga koga vlada hoće idemo kao na pogreb, pokunjeni, žalosni, šapućući… Kad je u Somboru bilo sedište županije, onda su više puta Somborci Srbi bili veliki župani i podžupani i viši činovnici, a sada je odneta iz Sombora i županija, i Veliki sud, pa čak i Županijska štedionica… Pa evo sad još jedan nov atentat na grad Sombor! Hoće da mu zbrišu naše staro, slavno, lepo, zgodno ime Sombor, pa da ga nazovu Brankovićevo, a mi Somborci da postanemo posramljeni Brankovićevci.”

Dr Radivoj Simonović

Gradski većnici su na sednici od 26. novembra 1935. g. jednoglasno glasali protiv ove birokratske stupidarije i Sombor, ipak, nije promenio ime. Onespokojava misao o tome da li bi na isti način sadašnji predstavnici građana i grada Sombora postupili u sličnoj situaciji.

Milan Stepanović

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.