DAMARI RAVNICE,  Književnost

PROMOCIJA KNJIGE “PLEMIĆKE PORODICE U SOMBORU DO KRAJA XVIII VEKA”

U prepunoj Velikoj sali zdanja Županije u Somboru, u utorak, 30. oktobra, predstavljena je nova knjiga Milana Stepanovića „Plemićke porodice u Somboru do kraja XVIII veka“, koju su pre nekoliko dana objavili somborski izdavači Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ i UG „Norma“.

Na početku promocije

Prisutne su pozdravili dr Zoran Parčetić, predsednik Skupštine grada Sombora, Nataša Turkić, direktorica Gradske biblioteke i Aleksandra Medurić Kalčan, potpredsednica UG „Bunjevačko kolo“, koje je, sa izdavačima, bilo jedan od organizatora promocije Stepanovićeve knjige.

Dr Zoran Parčetić, predsednik Skupštine grada Sombora, pozdravio je prisutne na početku promocije
U ime izdavača prisutnima se obratila Nataša Turkić, direktorica Gradske biblioteke “Karlo Bijelicki” u Somboru
U ime jednog od organizatora promocije (UG “Bunjevačko kolo”) prisutne je pozdravila Aleksandra Medurić Kalčan

O knjizi je govorio istoričar prof. dr Saša Marković, koji je naglasio značaj upotrebe istorijskih izvornika (arhivskih dokumenata i literature), upravo na način kako je to urađeno u knjizi o somborskim plemićkim porodicama, za koju je rekao da je pisana pitko, skoro esejistički, ali naučno i faktografski. Prof. Marković je zaključio da mnogi naši gradovi, sa znatno siromašnijom tradicijom od Sombora, ulažu mnogo u pokušaj da svoje nasleđe predstave kao značajno, a da Sombor, koji ima neuporedivo veće bogatstvo kulturno-istorijske baštine, još uvek ne predstavlja to nasleđe proporcionalno njegovom značaju i veličini, te da je ova knjiga putokaz kako dalje treba da se radi na promociji zavičajne baštine.

Beseda prof. dr Saše Markovića

Jedan od recenzenata knjige doc. dr Miloš Petrović povukao je paralele između Stepanovićeve knjige i studija i knjiga srodnih sadržaja kako u istoriografiji, tako i u književnosti, te je dao istorijski pregled odnosa između plemstva i države, posebno naglasivši razliku između nekadašnje moći plemstva, uzevši za primer plemićki porodicu Cobor, i kasnijeg plemstva koje je vremenom izgubilo moć i uticaj.

Govor doc. dr Miloša Petrovića

Autor knjige je izložio genezu plemstva kroz vekove, obrazložio je sistem nobilitacije i dao kratak pregled somborskog plemstva i njegovog uticaja na politički, privredni, kulturni i urbani razvoj grada. Objasnio je metodologiju rada na knjizi o somborskim plemićkim porodicama, kao i kriterijume njihovog odabira u studiji koju je napisao.

Autor knjige Milan Stepanović i njegovo obraćanje (gore)

Na promociji su pročitani i prikazi Stepanovićeve knjige iz pera somborskog književnika Fekete Jožefa i subotičkog istoričara Vladimira Nimčevića. Ujedno je predstavljena i slika novosadskog slikara Danila Vuksanovića (Grb slobodnog i kraljevskog grada Sombora, kombinovana tehnika, 2012), koja se nalazi i na koricama knjige, kao i slika somborskog slikara Jene Višinke (Portret Martina Parčetića, prvog somborskog gradonačelnika, ulje na platnu, 2018), premijerno prikazana na promociji.

Pprof. Bibijana Oršovai čita prikaz knjige iz pera književnika Fekete Jožefa

Prikaz knjige M. Stepanovića o plemićkim porodicama u Somboru, iz pera književnika Fekete Jožefa, pročitala je prof. Bibijana OršovaiKnjiga Milana Stepanovića „Plemićke porodice u Somboru do kraja XVIII veka“, uz uvodnu studiju, sadrži i priloge o 55 plemićkih somborskih plemićkih porodica (poreklom bunjevačkih, srpskih, mađarskih, hrvatskih, nemačkih i slovačkih), u vremenskom rasponu od 400 godina (od kraja 14. do kraja 18. veka), štampana je u koloru, na 280 strana, u B5 formatu. Autor je koristio preko 350 arhivskih izvornika i preko 250 referenci iz istorijske literature. Knjiga sadrži rezime na engleskom i mađarskom jeziku, kao i rečnik starih izraza i mera.

Promoteri knjige
Prisutni gosti
Ružica Parčetić, konferansije

 

 

1 Komentar

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.