Arhitektura,  Istorija,  OBZORJA PROŠLOSTI,  PALETA RAVNICE

PALATA “KORZO”

Prostrani plac na uglu Pašine (Dositejeve) ulice i Venca Deak Ferenca (Stepe Stepanovića), koji je tridesetih i četrdesetih godina 19. veka pripadao porodicama Šandelbauer i Vereš, a od 1855. g. porodici Bitner (prema zemljišnoj knjizi iz 1837. g. posed se prostirao na površini od 286,5 kvadratnih hvati) kupila je sedamdesetih godina 19. veka porodica Falcione, koja je ovde, posle 1880. godine (jer plac je bio prazan, bez ucrtane kuće, i na mapi Sombora iz 1878. godine), podigla jedno od najlepših arhitektonskih zdanja sagrađenih s kraja 19. veka u Somboru. Fasada ovog zdanja, u stilu romantizma i protosecesije, delimično je obnovljena 1899. godine.

Fotografije palate “Korzo” iz 1899. god.
Palata “Korzo” (desno) na Vencu oko 1903. god.

Pročelje palate i veće krilo zgrade okrenuto je ka Vencu, a manje krilo gledalo je na Pašinu ulicu. Fasada zgrade je po horizontali podeljena sa dva venca. Na spratu zgrade okrenutom prema Vencu nalazilo se osam prozora, balkon i ispod njega velika ulazna kapija, a na uglu zgrade blago je izbačen erker sa masivnim konzolama, iznad koga se nalazio krov u obliku manjeg trapeza i veće piramide. Na delu zgrade iz Pašine ulice nalazilo se pet prozora. U prizemlju su bili smešteni lokali sa polukružnim izlozima.

Palata “Korzo” 1908 (gore) i 1914 (dole)

Zgrada je početkom 20. veka pripadala somborskom advokatu dr Nandoru Falcioneu, a u njenom prizemlju radila je 1914. g. kafana „Kod srpskog kralja“, pre i nakon toga poznatija pod imenom „Korzo“, u kojoj će 1907. g. biti prikazivane bioskopske predstave. Krajem 1918. g. ovde će se okupljati građani prilikom osnivanja Nacionalnog veća somborskih Srba i Bunjevaca.

I posle Prvog svetskog rata kafana „Korzo“ nastavila je da radi, a 1934. g. njeni vlasnici bili su Hiter i Rihter. Između dva svetska rata u prizemlju se ovog zdanja nalazila se apoteka „Zlatni krst“ Ladislava Nađa, a u vreme Drugog svetskog rata ovde je bila smeštena i privatna biblioteka koja je pozajmljivala knjige. Nakon Drugog svetskog rata u kući Falcionea nalazila se menza, a između 1955. i 1971. g. ovde je bilo sedište gradske Pošte.

Palata “Korzo” dvadesetih godina 20. veka
Palata “Korzo” krajem tridesetih godina 20. veka

Vlasnici ovog lepog starog zdanja (Privredna komora Vojvodine, osiguranje “Generali” i  banka “Intesa”) skladno su ga obnovili tokom jeseni 2018. godine.

Nekadašnja palata “Korzo” 2016. god.

Obnovljeno zdanje nekadašnje palate “Korzo”

Milan Stepanović

2 Komentara

  • Dejan Antonijević

    Poštovani, čestitam na vašim aktivnostima i sajtu vezano za grad Sombor. Takodje, zahvaljujem na praćenju istorijata kao i sadašnjih aktivnosti renoviranja zgrade u kojoj se nalazi naša kompanija “Generali osiguranje” na adresi Venac Stepe Stepanovića 30. Zajedničkim snagama sa Privrednom komorom Vojvodine i Bancom Intesa, koji su sa Generali osiguranjem suvlasnici u zgradi, radimo na tome da Sombor dobije još jednu obnovljenu i ponovo reprezentativnu zgradu istorijskog značaja.

    Srdačan pozdrav,
    Dejan Antonijević, menadžer za održavanje, Generali osiguranje Srbija

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.