Arhitektura,  Istorija,  OBZORJA PROŠLOSTI,  PALETA RAVNICE

KAUFMANOVA ZGRADA

Nekadašnji posed Ambrozija Fuksa, koji se 1837. g. prostirao na 253 kvadratna hvata, kupio je 1841. g. Franc Mec, a od njegovih naslednika 1870. g. imućni somborski jevrejski trgovac i šeširdžija Šimon Kaufman, koji je ovde, između 1883. i 1885. godine, podigao veliku jednospratnicu sa fasadom u stilu eklekticizma, na samom uglu današnjih ulica Pariske i Laze Kostića. Arhitekta i projektant ovog zdanja bio je Ferenc Decner, koji je, istovremeno, rukovodio i radovima na obnovi i dogradnji zdanja somborske Županije. U somborskom Istorijskom arhivu sačuvan je arhitektonski plan Kaufmanove zgrade, sačinjen 1885. godine.

Kaufmanova zgrada oko 1914. god.

Kako je zgrada izbijala na dve ulice (neznatno duže, za širinu jednog prozora, prostirala se u Pariskoj ulici), ugao zdanja bio je zasečen, što je u somborskoj urbanoj arhitekturi tog vremena dosta retka pojava, koja se u središtu grada javlja samo na još tri zgrade, od kojih su dve bile u vlasništvu porodice Falcione. Na ugaonom delu Kaufmanove zgrade nalazio se balkon, a u prizemlju su načinjeni polukružni izlozi za radnje, dok je na spratu bio prostrani porodični stambeni prostor. Kaufman je u prizemlju zgrade držao svoju veliku radnju i šeširdžinicu, a ostale lokale izdavao je ovdašnjim trgovcima.

Kaufmanova zgrada gledana sa Trga Sv. Trojstva
prodavnica šešira i robna kuća Hermana Šafera, početkom 20. veka

Kaufmanovu zgradu je već 1887. g. kupila Somborska štedionica za 43.199 forinti, a ovo zdanje Štedionici je, od zakupa prostorija, donosilo prihod od 2.800 forinti. U prizemlju Kaufmanovog zdanja nalazila se robna kuća Hermana Šafera, a kasnije, između dva svetska rata, velika Konova tekstilna trgovina „Dever“, pa zatim trgovina Ignjata Hermana „NWK“, prodavnica „Budimac“, kao i najveća prodavnica šešira u Somboru, nazvana „Kralj šešira“.

Posle Drugog svetskog rata i nacionalizacije nekadašnjeg Kaufmanovog zdanja, ovde se, neko vreme, nalazila Komunalna banka. U prizemlju zgrade nalazila se centralna gradska prodavnica poljoprivrednih mašina i zemljoradničkog materijala „Ratar“. Kasnije, od kraja pedesetih godina 20. veka, ovde je bila prodavnica „Agrosavez“, zatim gvožđara “Tri čekića”, prodavnica somborskog drvnog kombinata “Sloga”, a tokom osamdesetih godina prošlog veka i prodavnica aparata za domaćinstvo „Gorenje“.

Pogled na Kaufmanovu zgradu iz prolaza u Gradskoj kući, polovinom 20. veka
Nekadašnje Kaufmanovo zdanje 1964. god.

Od 1969. g. ovo zdanje ima status zaštićenog spomenika kulture.

Današnji izgled nekadašnje Kaufmanove zgrade

Milan Stepanović

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.