RAVNIČARSKI DIVANI,  Tradicija

FRAKLIĆ

Fraklić, čokanj, fićok, polić, satljik… Sve su to različiti nazivi za jedan isti stakleni sudić sa dugim grlom, iz koga se, po Panonskoj ravnici, pila samo jedna vrsta pića – domaća rakija, pa bilo da je šljivovica, dudara, dunjevača, višnjevača, kruškovača, drenovača, lozovača, komovica ili čuvena mađarska barack-palinka, odnosno kajsijevača.

Šljivovica u frakliću

Fraklić kakvog danas znamo u upotrebi je od kraja 18. veka, a bački paori počeli su da ga koriste ugledajući se na Mađare i ovdašnje podunavske Švabe. Ipak, još iz razdoblja starog veka (2-3. vek nove ere) u somborskom muzeju su sačuvane omanje staklene posude, oblikom i zapreminom veoma slične, skoro istovetne, kasnijim fraklićima. Tokom 19. i početkom 20. veka fraklić je pravljen po uzoru na velike vinske olbe (ili holbe), one s kojima Bačvani ponekad igraju u kolu, noseći ih pune na vrh šešira, a proizvodio se od lakog i tankog materijala u čuvenim češkim fabrikama stakla, te se, tako lak i mali (zapremine pola decilitra), potpuno gubio u ogrubelim, velikim paorskim rukama.

Posude slične fraklićima iz 2-3. veka nove ere (Gradski muzej Sombor)
Fraklići

Ovde se pevalo: Piću, piću, dok je u frakliću, / kad nestane, ja ću do me’ane! S fraklićem se nazdravljalo celom svetu (kao ovaj veseli Somborac čiča-Joca, koga je Sava Stojkov ovekovečio na svojoj čuvenoj slici “Sa fraklićem”, rađenoj na staklu 1977. godine), a i kad je najpijaniji, paor nije potezao iz flaše ili čaše, nego je, dostojanstveno, poručivao i meraklijski ispijao naredni fraklić.

I to je, još ako se nađe u blizini gajdaš, ili kakva ciganska tamburaška banda, umelo da potraje i do zore…

Milan Stepanović

Sa fraklićem (Sava Stojkov, ulje na staklu, 1977)

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.