Gastronomija,  RAVNIČARSKI DIVANI,  Tradicija

SOMBORSKI KROMPIR

Krompir je u Somboru i na okolnim salašima počeo da se gaji tek u poslednjoj trećini 18. veka. Somborci su ga sejali ugledajući se na pridošle Nemce, a najstariji sačuvan izveštaj o sejanju krompira u somborskom ataru potiče iz 1795. godine.

Sejanje krompira početkom 20. veka

Hvaleći krompir, somborski prosvetitelj, književnik i senator Avram Mrazović (1756-1826), sledeći Dositeja, bodrio je u svojoj knjizi „Rukovodstvo k poljskomu strojeniju“ 1822. g. ovdašnje zemljodelce da ga što više seju, smatrajući da ništa „trud njiov nagraditi ne može, kao sejanje krompira; ovo je jedan plod zemnji, koji makar kako neplodna i nerodna godina bila bi, nuždu čelovečesku zakrpiti može. Bura, pljusak, led, tuča i budi kakva nepogoda nek sve predele potuče i opustoši, krompir mirno leži u zemlji, i bez prepjatstvija (prepreka) raste. On se plodi u svakoj zemlji, ako se samo šest ili sedam palaca duboko u dobro udelanoj zemlji poseje, i vrlo retko slučava se da slabo rodi. S njim pak vesma lako postupa se…“, pisao je Mrazović.

Mrazovićeva knjiga u kojoj je hrabrio zemljodelce da gaje krompir iz 1822. god. 

Prinosi belog i crvenog krompira na njivama somborskog atara iznosili su 1847. g. 17.129 požunskih merova (oko 890 tona). Krompir je bio sađen u baštama, na ugaru, a ponekad i na njivama, pored kukuruza. Somborski salašari su ga iznosili na pijacu kao jedan od najtraženijih svojih proizvoda.

Beli i crveni krompir
Okopavanje krompira, polovinom 20. veka
Prodaja krompira na somborskoj pijaci, polovinom 20. veka

U oskudnim godinama predstavljao je najvažniju hranu u domaćinstvu, a u plodnim godinama njim su hranjene i krave muzare, svinje i živina.

Za krompir je vezan i jedan od najpoznatijih somborskih gastronomskih specijaliteta, čuvena krompirača, jelo koje se peklo na svinjskoj masti, u paorskoj peći. Krompir je sečen na kolutove, sa dosta crnog luka, a zatim je na prvi red krompira stavljan red džigernjače ili krvavice, pa ponovo krompir i luk, pa red suvih kobasica i suvih rebara, zatim opet krompir, a potom, od gore, „za ukras“, suva slanina. Onda je sve to prelivano mešavinom hladne bunarske vode, brašna i suve mlevene crvene paprike. Krompirača se pekla oko dva časa, a kada se izvadi iz pećnice zamirisala bi ne kuća, već i pola sokaka…

Krompirača

Milan Stepanović

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.