DAMARI RAVNICE,  Istorija,  Književnost,  OBZORJA PROŠLOSTI

PREDAVANJE “TRI SOMBORSKA KORIFEJA”

U utorak, 3. oktobra 2023. godine, u Velikoj sali zdanja Županije u Somboru održano je predavanje “Tri somborska korifeja”, posvećeno životu i radu tri znamenita srpska naučnika i akademika, koji su poreklom ili delom života bili vezani za Sombor (Atanasije Nikolić, Milan Jovanović Batut i Bogdan Maglić). Prisutne građane i akademike SANU pozdravila je u ime Grada Sombora Anita Stojakov, članica Gradskog veća, a potom se obratio i Milan Stakić, direktor somborskog Centra za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju, podsetivši na dugu tradiciju i značajna imena iz istorije prosvete, nauke i kulture u Somboru.

Pozdravno obraćanje Anite Stojakov, članice Gradskog veća Sombora
Pozdravno obraćanje Milana Stakića, direktora Centra za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju Sombor

Uvodnu besedu izrekao je akademik prof. dr Miloš Đuran, upravnik centra SANU za naučnoistraživački rad, koji je govorio o izdavačkoj delatnosti Centra SANU i njegovoj ediciji „Život i delo srpskih naučnika“. Nakon predavanja, Centar SANU je do sada objavljena dela ove edicije darovao biblioteci somborske Gimnazije „Veljko Petrović“.

Uvodno obraćanje akademika Miloša Đurana, upravnika Centra SANU za naučnostraživački rad

Naš sugrađanin i akademik, ujedno i najcitiraniji naučnik iz Srbije u svetu, prof. dr Ivan Gutman, govorio je o Atanasiju Nikoliću (1803-1882), svestranom prosvetnom, kulturnom i javnom radniku iz 19. veka, inače utemeljivaču školske slave Sv. Sava, koji je imao znatne zasluge za naučni, kulturni i državni razvoj Kneževine Srbije.

Obraćanje akademika Ivana Gutmana

O Milanu Jovanoviću Batutu (1847-1940), znamenitom srpskom lekaru, zdravstvenom prosvetitelju, univerzitetskom profesoru i utemeljivaču beogradskog Medicinskog fakulteta besedio je akademik prof. dr Radoje Čolović, ujedno i predsednik Srpskog lekarskog društva, koji je načinio detaljnu prezentaciju života i rada ove značajne ličnosti srpske medicine, uz podsećanje da je M. J. Batut još 1880. g. u Somboru pokrenuo prvi srpski medicinski časopis „Zdravlje“.

Obraćanje akademika Radoja Čolovića

Somborski publicista i zavičajni istoričar Milan Stepanović govorio je o životu i radu akademika prof. dr Bogdana Maglića (1928-2017) i visokim naučnim dometima koje je u svetskim okvirima dosegao ovaj Somborac, čiji su pronalasci danas široko primenjeni u svetu, posebno u oblasti opšte bezbednosti.

Obraćanje publiciste Milana Stepanovića

Predavanje „Tri somborska korifeja“ organizovali su Centar SANU za naučnoistraživački rad, Univerzitet u Kragujevcu, Centar za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju Sombor i Udruženje građana „Norma“ Sombor. Moderator predavanja bila je Lela Vujošević, sekretaraka Centra SANU.

Najavni plakat predavanja “Tri somborska korifeja”

 

 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.