Istorija,  OBZORJA PROŠLOSTI

MALOCRKVENI SOKAK U SOMBORU

Malocrkveni sokak spadao je u red najstarijih somborskih ulica, nastalih, verovatno, još u vreme turske uprave. Ime je dobio po Maloj pravoslavnoj crkvi Sv. Jovana Preteče, kojom se ulica završavala. Počinjala je od nekadašnje Svetoivanjske ulice i placa Krune ili Krunske ulice (sada Vasilija Kovačića) i protezala se do Venca Eržebet (Petra Bojovića). Iz nje se, prema Gradskom pozorištu i Fernbahovoj kući (Gradskom muzeju), protezala krivudava Zmijska ulica.

Malocrkveni sokak na mapama Sombora iz 1837 (gore) i 1878. god. (dole)

Prema podacima iz 1837. g. kućne posede u ovoj ulici imalie su porodice Hajcler, Červenkai, pa je sledilo gradsko zemljište (na njemu će četiri decenije kasnije biti podignuta Centralna škola), zatim posed porodica Peak, Šimić (Nikolaja Šimića, pisca prve srpske Logike), Milovanović (kuća sveštenika Vasilija Milovanovića) i posed Pravoslavne crkve (Svetopretečeva crkva), svi sa desne strane ulice. S leve strane ulica je započinjala posedom Komorske uprave (tu će kasnije biti podignuta Škola za zabavilje i sirotište), a nastavljala se posedima porodica Gibs, Klistanc, Rihter, Janković i Mrazović (reč je o rođacima prosvetitelja Avrama Mrazovića).

Malocrkveni sokak oko 1900. god.
Malocrkveni sokak (Trgovačka akademija i Centralna škola) početkom 20. veka

Mada je reč o relativno kratkoj i uskoj ulici, ovde se nalazilo nekoliko važnih somborskih zdanja – duži deo Škole za zabavilje i sirotište (današnja OŠ “Bratstvo-jedinstvo”, Centralna škola (kasnije OŠ “21. oktobar”, današ Tužilaštvo), Trgovačka akademija (kasnije Ekonomska škola) i, na kraju ulice, Mala pravoslavna crkva Sv. Jovana Preteče, podignuta u današnjem obliku između 1786. i 1790. godine, na mestu nekadašnje istoimene crkve, koja je nastala od turske džamije nakon povlačenja Turaka krajem 17. veka.  Ostala zdanja bila su prizemna.

Deo nekadašnje Škole za zabavilje i sirotišta (kasnije Učiteljske škole, odnosno OŠ “Bratstvo-jedinstvo”) iz Malocrkvenog sokaka (Njegoševe ulice) polovinom 20. veka
Tek ozelenjen Malocrkveni sokak, početkom 20. veka
Poslednja kuća s leve strane ulice, preko puta Male pravoslavne crkve (nekadašnja kuća Mrazovića), početkom 20. veka

Ulica je popločana krajem sedamdesetih godina 19. veka, a trotoari su asfaltirani devedesetih godina 19. veka. Prema podacima iz 1902. g. dužina ulice iznosila je 205,6 metara, širina puta osam metara, a ukupna putna površina 1.655,1 kv. metar, koja je u potpunosti bila popločana sitnom kockom, odnosno lomljenim kamenom. Ozelenjena je sadnicama bođoša početkom 20. veka, a kolovoz je asfaltiran šezdesetih godina istog veka.

Ozelenjena Malocrkvena ulica oko 1910. god.
Mala pravoslavna crkva dvadesetih godina 20. veka

U vreme okupacije ova ulica je nazvana imenom kaločkog nadbiskupa Lajoša Hajnalda, počasnog građanina Sombora, a posle Drugog svetskog rata njeno nekašanje ime zamenjeno je imenom crnogorskog vladara, vladike i pesnika Petra II Petrovića Njegoša.

Deo Njegoševe ulice danas

Milan Stepanović

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.