Fotografije,  PALETA RAVNICE

RAVNICA OKOM RAJKA R. KARIŠIĆA – 4

Četrvti po redu prilog od deset fotografija umetničkog fotografa Rajka R. Karišića, ovaj put sa konjičkih trka u Zobnatici.

 

 

RAJKO R. KARIŠIĆ     

Rođen 05. novembra 1952. godine u Bačkom Dobrom Polјu, opština Vrbas. Završio gimnaziju  „Žarko Zrenjanin“ u Vrbasu. Diplomirao na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu na Odseku za termotehniku. Fotografijom počeo da se bavi u Foto kino klubu „Mašinac“ na Mašinskom fakultetu u Novom Sadu od aprila 1973. godine. Do sada je imao preko 90 samostalnih izložbi u zemlјi i inostranstvu i preko sto kolektivnih izložbi u zemlјi i inostranstvu.

Nosilac je visokog zvanja Kandidat majstor fotografije Foto saveza SCG. Član je UPIDIV-a (Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Vojvodine) od 1998. godine i ULUV-a (Udruženja likovnih umetnika Vrbasa) od njegovog osnivanja kao i ULUPUDS-a (Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije), UNS-a (Udruženja novinara Srbije), Udruženja umetnika železnice Srbije, Umetničkog bratstva manastira Dobrun. Bio član Upravnog odbora Etnografskog muzeja u Beogradu 2013-2014. godine.

Do sada realizovao 98 autorskih fotomonografija. Osim ovih publikacija obradio je i realizovao 19 minimonografija manastira i crkava Srpske Pravoslavne Crkve. Učestvovao je u izradi nekoliko desetina drugih monografija i realizovao preko dve stotine kataloga i plakata za svoje izložbe, izložbe poznatih slikara i kataloge likovnih kolonija i saborovanja. Aktivno učestvovao u radu na preko sto Likovnih kolonija i saborovanj

Za svoj sveukupni rad na polјu umetničke i primenjene fotografije dobio više desetina nagrada i priznanja: Godišnja nagrada UPIDIV-a – FORMA 18 (2004), više otkupnih nagrada Jesenjeg likovnog salona u Vrbasu, Povelјa „Kapetan Miša Anastasijević“ (2005), više nagrada i specijalnih priznanja za fotografiju i dizajn kalendara i planera sa temom Vojvodina, Beograd i Srbija (2008, 2010, 2011, 2013), i dr. Dobitnik je Vukove nagrade Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za 2010. godinu, Godišnje nagrade ULUPUDS-a za 2011, Oktobarske nagrade grada Vrbasa za 2012. godinu, Nagrade za životno delo ULUPUDS-a 2013. godine, Zlatna Forma 22 UPIDIV-a za 2014. godinu za umetničku fotografiju, kao i Treće nagrade na međunarodnom bijenalu akvarela u minijaturi u Mađarskoj. Dobio je  Plaketu “Kapetan Miša Anastasijević” na nivou Srbije za 2017. godinu.

Kontakt adresa autora:

11030 Beograd, Ulica Breza 7

Telefon: +381 65 501 46 88

E-mail: karisic@gmail.com

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.