DAMARI RAVNICE,  Književnost

PROMOCIJA KNJIGE O CRKVI SV. JOVANA PRETEČE U SOMBORU

U sredu, 6. oktobra 2021. godine, pred ispunjenim amfiteatrom Pedagoškog fakulteta u Somboru, predstavljena je knjiga Milana Stepanovića “Crkva Svetog Jovana Preteče u Somboru”, koja je objavljena u izdanju Srpske pravoslavne crkvene opštine Sombor i Udruženja građana “Norma”.

Pozivnica i plakat kojima je najavljena promocija
Knjiga “Crkva Svetog Jovana Preteče u Somboru”

Posle tri kompozicije koje je izveo crkveni hor „Sveti car Konstantin i carica Jelena“ i pozdravne reči protojereja Srđana Perića, starešine crkve Sv. Jovana Preteče, o knjizi su govorili njen recenzent i pisac predgovora, istoričar prof. dr Saša Marković, protojerej Srđan Nešić – paroh crkve Sv. Jovana Preteče, i Milan Stepanović, pisac knjige, a pročitana je i beseda Vesne Bašić, savetnice u Arhivu Vojvodine, koja je bila urednica knjige.

Najava promocije
Nastup crkvenog hora “Sveti car Konstantin i carica Jelena”
Pozdravna reč protojereja Srđana Perića, starešine crkve Sv. Jovana Preteče

Prof. dr Saša Marković naglasio je da knjiga Milana Stepanovića, na jedan izrazito posvećen i istraživačko utemeljen način, predstavlja Crkvu Svetog Jovana Preteče u Somboru, ali i mikroistoriju jedne velike istorijske refleksije prošlosti srpskog naroda na ovom prostoru, te da njen pisac, na tragu svojih ranijih istraživanja, tekstova i monografskih dela, vrlo vešto, znalački odmereno i izvorno utemeljeno dodaje ovim delom još jedan restauriran deo nesvakidašnjeg spomeničkog mozaika kulturno-istorijske i duhovne prošlosti Sombora. Otkrivajući razvoj ovog sakralnog objekta, pisac nas upućuje na pravoveran čin na tom putu: zdanja, zidine, impozantna arhitektura, blagoslovom nadahnuti ikonopisi koji imponuju – jedino i nezamenjivo su vrednosna zaostavština ljudi i njihove istančane kreativnosti – naglasio je prof. dr Saša Marković.

Prof. dr Saša Marković, recenzent knjige i pisac predgovora

U besedi urednice knjige Vesne Bašić, koju je pročitala dr Nataša Gojković, rečeno je da je Stepanovićeva knjiga nastala na osnovu istraživanja arhivske građe i literature, te je verna životu i dokumentu, kao i da je ovakav stepen obnovljenog i proverenog traganja po prošlosti moguće dostići samo ako se dobro poznaje opšti i nacionalni istorijski kontekst i duhovni okvir. Autor je, kaže Vesna Bašić, na osnovu raznovrsnih i slojevitih istorijskih činjenica i izvora, uspeo da ucelini autentične životopise somborske srpske duhovne elite u vremenu i da ih pretoči u istoriju stare Svetojovanjske crkve u Somboru.

Dr Nataša Gojković pročitala je besedu urednice knjige Vesne Bašić

Protonamesnik Srđan Nešić govorio je, osim ostalog, i o istorijskim izvorima ovog dela, zaključivši da knjiga obiluje opisima života ličnosti koje su ušle u istoriju i ovog hrama i ovog grada, te da Stepanovićevom knjigom proslavljamo bogatu istoriju našeg naroda na ovim prostorima, koja se ogleda kroz istoriju ovog hrama.

Protonamesnik Srđan Nešić, paroh crkve Sv. Jovana Preteče u Somboru

U svom obraćanju autor knjige Milan Stepanović naglasio je da knjiga o somborskoj Maloj pravoslavnoj crkvi nije samo sažet prikaz njene prošlosti i bogate duhovne i umetničke baštine već predstavlja i jasno svedočanstvo o vekovnom kontinuitetu u zalaganju somborskih Srba da istraju na putevima očuvanja nacionalnog i verskog identiteta, ali i o njihovom stremljenju ka dostizanju civilizacijskih dometa svog okruženja i evropske kulture uopšte. Stepanović je govorio i o koncepciji same knjige – o nastanku hrama i njegovom životu od kraja 17. veka do danas, njegovoj arhitekturi i umetničkoj baštini, o sveštenicima i njihovoj pastirskoj misiji kroz vekove, kao i o savremenom trenutku ove crkve, koja predstavlja jedino somborsko zdanje sa statusom nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja. Autor se zahvalio i svim saradnicima koji su doprineli nastanku knjige, za koju je dizajn načinio somborski akademski grafičar Milan Jovanović Jofke, kao i Privrednoj komori Vojvodine koja je pomogla štampanje knjige o somborskoj crkvi Sv. Jovana Preteče.

Autor i promoteri knjige

Izdavači knjige „Crkva Sv. Jovana Preteče u Somboru“ darovali su prisutnim posetiocima promocije, koji su ispunili veliki amfiteatar Pedagoškog fakulteta, po primerak ovog, po svom sadržaju i estetici, temi primerenog izdanja.

Posetioci promocije

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.