RAVNIČARSKI DIVANI,  Tradicija

GOSTIONICA “PAKAO”

Kuća u kojoj se nalazila gostionica danteovskog imena „Pakao“, svakako najčudnijeg naziva u Somboru, koji inače nije oskudevao u neobičnim nazivima svojih bircuza, trajala je skoro dva veka. U obliku obrnutog slova L ovo veliko prizemno zdanje, tada vlasništvo Jozefa Gecija, sazidao je 1789. g. Johan Kosag, sa zapadne strane gradskog šanca. Bila je to jedna od prvih somborskih građevina za koju je bio načinjen arhitektonski plan sa crtežom kuće, koji je sačuvan u fondovima gradskog Magistrata u Istorijskom arhivu.

Plan prvobitnog zdanja iz 1789. god.

Fasada zdanja u kome se nalazila ova gostionica infernovskog naziva imala je šest prozora i sedam jonskih pilastera, a svakom prozoru je odgovarao po jedan podrumski prozor. U središnjem delu zdanja nalazila su se podrumska vrata, a podrum je bio polubačvasto zasveden. Zdanje je imalo i polusprat, gde će se od 1847. do 1849. g. nalaziti Mađarska čitaonica. Kuća se od 1859. g. nalazila u neposrednom susedstvu hotela „Lovački rog“. Njen vlasnik, zapisan na zemljišnom popisu Sombora 1837. g. bio je Franc Burger (posed je bio veličine 300 kvadratnih hvati), a kuću je 1862. g. od njega nasledila Julijana Veber rođ. Burger. Od 1868. g. ovo zdanje je bilo u vlasništvu Titusa Švela, a vlasnik gostionice 1880. g. bio je Anton Morber.

Zdanje gostionice “Pakao” (desno), prvih godina 20. veka
Hotel “Lovački rog” i deo zdanja gostionice “Pakao” oko 1905. god.

Pred Prvi svetski rat u gostionici „Pakao“ okupljali su se somborski radnici. Od 1920. g. u ovoj zgradi, koja je pripadala gradu, nalazilo se (u velikoj sali) sedište somborskih socijaldemokrata i članova sindikata koji su bili bliski ovoj političkoj opciji. Podrumske prostorije grad je izdavao kao kafanski prostor za 3.000 kruna godišnje. Godine 1925. zdanje je popravljeno, a 1928. g. ovde se nalazilo i sedište Radničke komore. Tridesetih godina 20. veka u ovom zdanju bila je smeštena direkcija somborske Električne centrale. Znatnije prepravke zgrade rađene su 1937. godine, prema projektu inž. Svetozara Krotina.

Gostionica (kafana) s početka 20. veka
“Pakao” polovinom 20. veka

Prema mapi Sombora iz 1945. g. ovde se tada nalazila Uprava državnih monopola, nešto kasnije ovde su bile i prostorije somborskog Aero-kluba, a poslednjih godina postojanja ovog starog zdanja u njemu je bilo sedište AMD „Magnet“.

Zdanje nekadašnje gostionice “Pakao” pred rušenje 1977. god.

Kuća je srušena 1977. g. kako bi na njenom mestu bio podignut nov deo hotela „Sloboda“.

Milan Stepanović

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.