Istorija,  OBZORJA PROŠLOSTI

BODROG – BROD KOJI JE ZAPOČEO VELIKI RAT

Ne znamo da li je svoje prvo ime dobio po skoro mitskom Bodrogu kraju Dunava, staroj tvrđavi i središtu Bodroške županije kojoj je pripadala današnja Severna Bačka, ili (verovatnije) po reci Bodrog, severnoj pritoci Tise, ali je  pre 104 godine, 28. jula 1914, noćnim napadom oklopljenog austrougarskog rečnog monitora “Bodrog” počeo je Prvi svetski rat. “Bodrog” je poveo desant Dunavske flote na Beograd, ali je konvoj dočekan žestokom vatrom branilaca grada, pa su, u znak odmazde, oko 23 časa sa “Bodroga” ispaljene granate po Dorćolu i Savamali, koje su odnele i prve civilne žrtve u ovom ratu.

Prve granate monitora “Bodrog” na Beograd, 28. jula 1914. god.

Monitor “Bodrog” je sagrađen 1903, a u sastavu austro-ugarske rečne flotile zaplovio je naredne 1904. godine. Bio je dug 57,7 metara, a širok do devet i po metara, gaz mu je bio 1,2 metra, tonaža 440 tona i imao je posadu od 86 mornara i oficira. Domet njegova četiri topa i haubice bio je od šest do deset kilometara. Oklop broda bio je debeo 40 milimetara, njegovi motori imali su 1.400 konjskih snaga i ravijao je maksimalnu brzinu od 13 čvorova (24 km/h). Do zime 1914/15. g. brod je učestvovao u operacijama protiv Srbije.

Crtež monitora “Bodrog”
Monitor “Bodrog” 1914. god.

Godine 1915. “Bodrog” je obezbeđivao prebacivanje nemačkih i austro-ugarskih trupa u Srbiju, zatim je učestvovao u ratnoj kampanji protiv Rumunije 1916. godine, a kasnije je, kao deo austrougarske crnomorske flote, bio neko vreme stacioniran u Odesi. Početkom novembra 1918. g. ovaj monitor je obezbeđivao povlačenje nemačkih i austro-ugarskih jedinica preko Dunava, ali se u magli nasukao na peščani sprud, nizvodno od Beograda, te je potopljen, ali je posle rata ubrzo izvučen sa rečnog dna.

Monitor “Bodrog” tokom plovidbe Dunavom u vreme Prvog svetskog rata

Sa još tri rečna monitora, “Bodrog” je, prema Mirovnom sporazumu, pripao Kraljevini SHS (Jugoslaviji) i postao je deo njene rečne flotile u kojoj je plovio sve do 1941. godine, sa imenom “Sava”. Tokom aprilskog rata 1941. g. monitor “Sava” je polagao mine u Dunav na granici prema Rumuniji. Odolevši napadima nemačke avijacije brod se vratio do Zemuna, gde ga je posada 12. aprila 1941. g. potopila.

Nekadašnji “Bodrog” kao monitor “Sava” u sastavu Dunavske flotile Kraljevine Jugoslavije, ispred Petrovaradina, tridesetih godina 20. veka

Naredne godine je po drugi put izvađen sa rečnog dna i sve do kraja leta 1944. g. plovio je, pod istim imenom, kao rečni monitor marionetske NDH, kada ga je, početkom septembra iste godine, posada potopila kod Slavonskog broda i prebegla u partizane.

Sa dna je po treći put podignut 1951. godine, pa je moniotor “Sava”, posle remonta, od 1952. do 1959. g. plovio kao poslednji monitor rečne flotile JNA. Nakon što je rashodovan preuzelo ga je preduzeće “Heroj Pinki” i služio je kao ploveći pristan na Dunavu i Savi. Od 2006. g. brod je proglašen za istorijski spomenik, odnosno za kulturno dobro Republike Srbije, ali shodno našem skoro urođenom nehaju za očuvanje istorijskog nasleđa, brod sa koga je započeo Prvi svetski rat, koji bi svaka država davno pretvorila u muzej, ostao je da trune na pristaništu u Ada-Huji kao zarđala olupina. Godine 2015. g. brod je otkupilo srpsko Ministarstvo odbrane, sa namerom da bude izvršena njegova restauracija i da brod koji je započeo Prvi svetski rat bude pretvoren u muzej.

Monitor “Sava” (“Bodrog”) pre nekoliko godina (gore) i danas (dole)

Tokom 2018/19. g. u apatinskom brodogradilištu brod je temeljno obnovljen, posle čega je vraćen u Beograd, pa se može očekivati da u dogledno vreme bude zaista pretvoren u ratni muzej.

Slike obnovljenog broda “Sava” (“Bodrog”) na plovidbi iz apatinskog brodogradilišta, krajem februara 2019. god.

M.S.

8 Komentara

 • Đorđe Šijak

  Samo da dodam da je monitor trenutno u brodogradilištu Apatin gde se vrše početni radovi na obnovi trupa. Kasnije se vraća u Beograd da bi se potpuno obnovio i postao muzejski eksponat !!!

 • Milance

  Dali znate sta je sa monitorom Drava on je u aprili 1941g . Mislim da je kod mesta Plavna potopljen od Nemacke avijacije a telo kapetana bojnog broda Aleksandra Berica pronađeno kod Čelareva

  • Dragan

   Prema podacima sa Wikipedije, Mađari su ga, tokom okupacije, izvukli sa dna Dunava, nakon čega je trebalo da bude popravljen i stavljen u službu njihove rečne flotile. Nije, međutim, popravljen, već je po završetku rata odvučen u Jugoslaviju, gde mu je trup rastavljen 1949.

   • Milan Stepanović

    U tekstu imate sasvim pouzdane podatke iz kartona broda koji jasno ukazuju da je tokom II svetskog rata bio u posedu NDH.

    • DRAGAN

     Poštovani Milane, moj komentar je bio odgovor na pitanje Milančeta o monitoru “Drava” i odnosio se na taj brod, a ne na “Bodrog”. Sve pohvale za Ravnoplov!

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.