Istorija,  OBZORJA PROŠLOSTI

SOMBORSKI ĐAK UČESNIK SARAJEVSKOG ATENTATA

Jedan od učesnika Sarajevskog atentata, 28. juna 1914. godine, bio je i Velimir Veljko Čubrilović, nekadašnji đak somborske Srpske učiteljske škole (Preparandije).

Čubrilović je rođen 1886. g. u Bosanskoj Gradiški, a potekao je iz trgovačke srpske porodice naprednih pogleda (njegov otac Jovo bio je odlučan protivnik Austro-Ugarske, privrženik ideja Vase Pelagića i dobrovoljac u Srpsko-turskom ratu 1876). Posle osnovne škole završene u rodnom mestu, Veljko Čubirlović je pohađao Srpsku gimnaziju u Novom Sadu, a kada mu je otac preminuo, Čubirlović je, kako bi što pre zbrinuo mlađu braću i sestre, prešao iz novosadske gimnazije u somborsku Preparandiju. U Somboru se školovao četiri godine, a zvanje srpskog narodnog učitelja stekao je u junu 1905. godine.

Veljko Čubrilović kao đak završnog razreda somborske Preparandije 1904/05. g.
Zdanje somborske Preparandije u vreme kada je ovu školu pohađao Veljko Čubrilović

Učiteljevanje je započeo iste godine u Tuzli. Od 1907. g. bio je član Glavnog odbora Srpskog učiteljskog udruženja u BiH, u kome se konkretno zalagao za poboljšanje uslova života srpskih škola i učitelja. Godine 1910. premešten je u selo Priboj, nedaleko od Zvornika, u kome je osnovao čitaonicu, sokolsko društvo i trezvenjačko udruženje. Postao je saradnik Jovana Cvijića i Srpske kraljevske akademije, za koje je sakupljao etnografske podatke. Ujedno, bio je i poverenik Narodne odbrane (srpske nacionalne organizacije osnovane 1908. g.) za područje oko Majevice.

Veljko Čubrilović kao član srpskog Sokolskog pokreta
Čubirlović kao učitelj

Prihvatio je odluku o atentatu na nadvojvodu Franca Ferdinanda i, pomažući prenos oružja koje su pripadnici „Mlade Bosne“ upotrebili 28. juna 1914. g. u Sarajevu, učinio je sve da planirana akcija bude uspešna (u atentatu je učestvovao i Veljkov mlađi brat Vaso, kasnije poznati istoričar i akademik). Kada je počelo hapšenje učesnika atentata, Veljko nije želeo da beži u Srbiju i ostavi prijatelje.

Bio je jedan od trojice učesnika osuđenih na smrtnu kaznu vešanjem, koja je izvršena u Sarajevu, 3. februara 1915. godine. Na gubilištu nije dozvolio da mu dželat namesti konopac oko vrata, odbivši ga rečima: „Nije potrebno, sam ću“.

Suđenje Veljku Čubriloviću i ostalim učesnicima Sarajevskog atentata
Izvršenje smrtne kazne vešanjem nad Veljkom Čubrilovićem, Danilom Ilićem i Miškom Jovanovićem, 3. februara 1915. god.

Svojoj supruzi Jovanki i tek rođenoj ćerkici ostavio je pred pogubljenje pismo u kome je napisao: “Kada primiš ovo pismo, moj duh lebdeće nad Tobom i našim čedom, milom Nadom. Tvoj Veljko ostaviće ovu “dolinu suza”, a ništa nema da ostavi tebi, mila moja, i našem djetetu, nego svoju neizmjernu ljubav prema nama. Dušo, posljednja moja misao biće upućena vama, mojim najmilijima. Ne tuguj mnogo, ne žalosti se. Tako je moralo biti. Preda mnom na stolu leže slike Tvoje i Nadine, ja vas ljubim, a neki unutrašnji glas mi šapće, da će vas poslije moje tragedije pratiti sreća i blagoslov Božji. Budite sretni, a vrijeme će izliječiti i ovu tešku ranu. Mila moja ja poznajem život i predviđam da ćeš ti hrabro koračati kroz njega i krčiti trnovite staze kojim ćete stupati. Ali dušo, ako bi put bio isuviše trnovit da ne bi dostojalo Tvoje snage da ga krčiš, potraži druga koji će Te razumijeti, kao što sam Te ja razumijevao, pa s njime udruži svoj život. Od mene, neka Ti je prosto. Ti si zaslužila da budeš sretna. Kada naša Nada odraste i mogne razumijeti, ispričaj joj sve o njenom ocu. Držim da će me razumijeti i oprostiti svome ocu što je osirotila. Da, ja tražim i molim njen oproštaj, jer nisam prema njoj izvršio roditeljsku dužnost. Ti ćeš reći milom čedu: tvoj tata je tebe volio više nego svoj život, ljubio te i nosio kada si bila mala, o tebi je mislio i dan i noć. Neizmjerno vas voli i ljubi vaš tata. Neka vas Gospod blagoslovi. Molite se njemu, da mi bude milostiv”.

Veljko Čubirlović sa suprugom Jovankom i ćerkicom Nadom 1914. god.

U Somboru danas jedna ulica (kraj Šikarskog puta) nosi ime nekadašnjeg somborskog đaka Veljka Čubrilovića.

M. S. 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.