DAMARI RAVNICE,  Književnost

SOMBORSKI ĐAK JOVAN DUČIĆ

Slavni srpski pesnik, pisac i diplomata Jovan Dučić (1874-1943) bio je đak somborske Srpske učiteljske škole (Preparandije) između 1891. i 1893. godine. Rođen u Trebinju 1874. godine, niže razrede gimnazije pohađao je u Mostaru i Sarajevu, gde je završio i pripravnički razred Učiteljske škole. U somborskoj Srpskoj preparandiji Dučić je pohađao drugi i treći (završni) razred. Diplomski ispit u Preparandiji položio je sa dobrim uspehom.

Jovan Dučić (zaokružen) kao maturant somborske Srpske preparandije 1893. god.
Staro zdanje somborske Srpske preparandije u kome je ovu školu od 1891. do 1893. g. pohađao Jovan Dučić

Posle završene Učiteljske škole u Somboru Dučić je, neko vreme, radio kao učitelj po Bosni i Hercegovini, a zatim je nastavio školovanje na studijama prava u Ženevi. Od 1910. g. nalazio se u diplomatskoj službi Kraljevine Srbije, a kasnije i Kraljevine SHS (Jugoslavije). Bio je u diplomatskim misijama u Turskoj (Istanbulu), Bugarskoj (Sofiji), Italiji (Rimu), Grčkoj (Atini), Španiji (Madridu) i Egiptu (Kairu), a neko vreme je i delegat Kraljevine SHS u Društvu naroda u Ženevi. Drugi svetski rat ga je zatekao kao poslanika Kraljevine Jugoslavije u Madridu, odakle je otišao u SAD, gde je i preminuo 1943. godine. Njegovi posmrtni ostaci preneti su u jesen 2000. g. iz SAD u rodno Trebinje.

Jovan Dučić kao srpski, odnosno jugoslovenski diplomata

Početak Dučićevog pesničkog rada vezan je, takođe, za Sombor. Svoju prvu pesmu „Samohrana majka“ objavio je 1886. g. kao 12-godišnjak u somborskom srpskom omladinskom listu „Golub“, u kome će tokom narednih sedam godina objaviti ukupno 22 pesme. Godine 1896. bio je jedan od pokretača književnog lista „Zora“ u Mostaru, gde mu je 1901. g. objavljena i porva zbirka pesama. Naredna knjiga Dučićeve poezije objavljena je u izdanju Srpske književne zadruge 1908. godine, a potom su se, za Dučićeva života, ređale knjige Plave legende – pesme u prozi (Beograd, 1908),  Pesme (izdanje Svetislava B. Cvijanovića, Beograd, 1911), Pesme sunca (Beograd, 1929),  Pesme ljubavi i smrti (Beograd, 1929), Carski soneti (Beograd, 1930), Plave legende (Beograd, 1930),  Gradovi i himere (Beograd, 1930), Blago cara Radovana (Beograd, 1932), Jedan Srbin diplomat na dvoru Petra Velikog i Katarine I – Grof Sava Vladislavić Raguzinski (Pitsburg, 1942) i Lirika (Pitsburg, 1943). Godine 1931. Dučić je izabran za redovnog člana Srpske kraljevske akademije.

Jovan Dučić kao dečak, u vreme kada je počeo saradnju sa somborskim “Golubom”
Prva Dučićeva pesma “Samohrana majka” objavljena je u somborskom “Golubu” 1886. god.
Dučićeva pesma “Pozdrav Fruškoj gori” na naslovnoj strani somborskog “Goluba” 1887. god.
Dučićeva pesma “Maj” na naslovnoj strani somborskog “Goluba” 1891. god.
Jovan Dučić

Jovan Dučić je smatran za najvećeg zapadnjaka u srpskoj poeziji i dugo vremena predstavljao je nenadmašni uzor pesnika. On se danas ubraja u najveće srpske pesnike i predstavlja jedno od kultnih imena srpske književnosti. Istoričar književnosti Jovan Deretić za Dučićevu poeziju piše da u njoj ima savršenstva ali i hladnoće monumentalnih mramornih spomenika. Dučić, nastavlja Deretić, nema velikih pesama, nema stihova koji se nose u pamćenju, ali njegova poezija uzeta u celini sadrži toliko lepote forme, toliko stila, toliko umetnosti, da se s njime u tom pogledu ne može meriti nijedan drugi naš pesnik.

Sabrana dela Jovana Dučića (savremeno izdanje)

Publicista i Dučićev poznanik Milan Jovanović Stoimirović, osim ostalog, o Dučiću piše: Učeći u Somboru, Dučić je bio propušten kroz prečansko-vojvođanski filter (iako nije došao tamo kao dete, ali je bio prijemčiva duha). Sombor je za njega bio Anstand-Schule [škola pristojnosti] i to se osećalo na njemu celog veka. Po prirodi pitom, on je tu uhvatio „pelcere“ lepog i kulturnog ponašanja, a da je hteo da prizna, on bi i sam morao reći da Somboru i njegovoj Preparandiji duguje sebe. On se tu formirao i sazreo. Tu su mu se otvorile oči, te je shvatio vrednost rada i tu se „stilizovao“ u nešto drugo od onoga što je bio u Hercegovini.

Jovan Dučić (Robert Kalmarević, ulje na platnu, 2008)

Ispred zdanja somborskog Učiteljskog (sadašnjeg Pedagoškog) fakulteta, koji je baštinik tradicije ovdašnje slavne Srpske preparandije, podignuta je i otkrivena u martu 1997. g. bronzana stojeća skulptura  Jovana Dučića, visine tri metra, rad beogradske vajarke Darinke Radovanović, koja predstavlja repliku Dučićeve skulpture u rodnom Trebinju.      

Bronzana skulptura Jovana Dučića ispred zdanja današnjeg somborskog Pedagoškog fakulteta

M. S. 

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.