Istorija,  OBZORJA PROŠLOSTI

BEDEM-SOKAK

Bedemova ulica (danas Samka Radosavljevića) spada u red najstarijih perifernih ulica Sombora. Prema mapama iz 1783. i 1831. g. ovde je završavao južni rub grada.

Bedem-sokak (zabeležen plavim na dnu mape), na mapi Sombora s kraja 18. veka

Protezala se između Staparskog i Sonćanskog puta (počinjala je preko puta županisjke zatvorske kapele Sv. petra i Pavla, a završavala je na raskršću sa Sonćanskim putem). Svoje ranije ime dobila je, verovatno, zbog opkopa od kolja, koji je ovde postavljen nedaleko od južnog gradskog šanca još u vreme Bečkog rata (oko 1684. godine), a obnovljen je početkom 18. veka, nakon Rakocijevog ustanka. Ulica je početkom 20. veka nazvana imenom Jožefa Švajdla, mađarskog generala iz doba Revolucije 1848/49. godine, rođenog u Somboru. Posle Prvog svetskog rata nazvana je po mladom somborskom trgovcu Samku Radosavljeviću, koji je, početkom avgusta 1914. godine, u prvim danima Prvog svetskog rata, streljan zbog navodne „veleizdaje“, u krugu somborske kasarne Franje Josifa na Bajskom putu.

Bedem-sokak na mapi iz 1831. god.

Prema popisu iz 1837. g. svoje posede u ovoj ulici imale su porodice Fratrićević, Salcer, Boršuc, Lukić, Miler, Nenadov, Parčetić, Sekulić, Nastasić, Demenji, Maunić, Bošnjak i Palković (svi sa desne strane ulice), te Turski, Topalov, Zoranov, Gruber, Anišić, Vlaškalić, Zombori, Černetić, Blagojev, Šiđanski, Jelačić, Bugarski, Zečević i Mihelić (s leve strane). Bedem-sokak u ovo vreme na najplastičniji način predstavlja tadašnje nacionalno šarenilo somborskog stanovništva i ovde, kuća pored kuće, žive srpske, bunjevačke, nemačke i mađarske porodice.

Bedem-sokak na mapi iz 1878. god.

Prema podacima iz 1902. g. dužina ulice iznosila je 494,8 metara, širina puta 5,67 metara, a ukupna putna površina 2.813 kv. metra, koja je u potpunosti bila popločana sitnom kockom, odnosno lomljenim kamenom.

Bedem-sokak 1904. god. (u prvom planu kuća dr Ede Margalića)

Arhitektura ulice ranije je bila mahom seoskog tipa, a kasnije su, posebno na uglovima Apolo ulice (Mite Popovića) i Čihaš Benea (Arsenija Čarnojevića), podignute prostrane i lepe prizemne kuće „na lakat“, od kojih je ona, na levom uglu Ulice Čihaš Benea, pripadala nekadašnjem direktoru somborske Gimnazije i istaknutom kulturnom radniku Edi Margaliću. Na Bedemove i Apolo ulice podignuta je, u drugoj polovini 19. veka, jednospratnica žandarmerijske kasarne, čije je kraće krilo gledalo na Bedemovu ulicu.

Žandarmerijska kasarna u Bedem-sokaku, početkom 20. veka

Ulica je završavala pravoslavnim kamenim krstom, podignutim početkom 19. veka, koji se nalazio na raskršću Bedem-sokaka sa Sonćanskim putem.

Ostaci (postolje) nakadašnjeg kamenog krsta na uglu Bedem-sokaka i Sonćanskog puta (krst je nedavno obnovljen)

Milan Stepanović

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.